"Усеща се напрежение между Лозан Панов и Сотир Цацаров. То е видимо в публичното пространство - няма какво да се крием. Аз няма да взема страна в този спор."

Това каза тази сутрин пред Нова тв правосъдният министър Екатерина Захариева и допълни, че е на страната на всеки, който я подкрепя за съдебна реформа.

Както е известно,след вчерашното обсъждане и във Висшия съдебен съвет тази сутрин Захариева внася в МС промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

ВСС СЕ ОТКАЗА ОТ ХОНОРАРИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОМИСИИ, ПАК ИСКАТ ДА ЧЕТАТ СРС

Запитана дали изобщо ще има очаквания ефект или това ще са поредните поправки, Захариева каза, че вярва, че след поправките в ЗСВ Висшият съдебен съвет няма да има оправдание и няма да им намеса между съдийската и прокурорската колегии при назначенията.

 "Много знакови са нещата. Това е първото изменение на закона. Второто го чакайте до края на април. Работим интензивно, защото Конституцията даде тримесечен срок за приемане на тези поправки, който изтича на 22 март", поясни министърът.  

Сред главните промени, които ще настъпят във ВСС, са разделянето му на две колегии, както и изричното предвиждане да няма "въздържал се" при гласуването на различни казуси, напомни Захариева.

По повод това колко членове, изпратени от парламента и колко от професионалната гилдия ще има във всяка от двете колегии, тя каза, че разделението е такова, каквото го е гласувало Народното събрание, но...

"Ние ликвидираме възможността - такива, каквито бяха притесненията особено за съдийската колегия, единствено и само парламентарната квота да може да взима сама решенията по кадрови въпроси."

Тя напомни, че в разписания нов ЗСВ се въвежда квалифицирано мнозинство по всички кадрови теми - атестиране, назначаване, повишаване, конкурси, дисциплинарни производства и т.н.

НОВИЯТ ВСС: ЯВНО ГЛАСУВАНЕ, БЕЗ "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ", 2/3 МНОЗИНСТВО ЗА ПО-ВАЖНОТО 

Тя напомни, че вече при липса на мотиви решенията на "правителството на Темида" няма да са валидни, както и че в много важните комисии на ВСС се вкарват действащи магистрати "отвън".

"Всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС, всеки ще може да номинира. Номинациите ще бъдат публични. Ще трябва да има декларации преди това за имущественото състояние. Ще може да се дава становище от всички, ще има наблюдатели", каза още министърът.

По повод това дали реформите ще "отприщят" присъди по корупцията по високите етажи, тя отговори, че всичко е в човешкия фактор и зависи от това да имаме качествени магистрати.