УЕФА извади турския шампион "Галатасарай" от европейските клубни турнири за една година. 

Клубът не е изпълнил условията на финансовия феърплей, като е надхвърлил границата на допустимите финансови загуби. 

Пред агенция АП един от ръководителите на клуба - Искендер Байдар, е потвърдил за наличието на такова писмо, както и за събрание на борда на клуба, на което ще се разгледа санкцията. До момента липсва официално потвърждение от УЕФА.

Турският шампион заема 5-о място във временното класиране на първенството. Квотите за Европа в турското първенство се дават на първите четири отбора в крайното класиране, както и на носителя на Купата на страната. Именно там "Галатасарай" чака втория четвъртфинален мач с "Акхисар", след като спечели с 2:1 като гост и изглежда доста близо до полуфинала.

През този сезон Галатасарай игра и в Шампионската лига, и в Лига Европа, където отпадна на 1/16-финал от "Лацио" след равенство 1:1 у дома и поражение с 1:3 във Вечния град. В по-големия турнир "сараите" бяха в една група "Атлетико" (Мадрид), "Бенфика" и "Астана" на Станимир Стоилов. Турците заеха третото място, което ги прати в Лига Европа. 

Правилото за финансовия феърплей гласи, че клубовете не могат да харчат за покупка на футболисти повече пари, отколкото заработват. Често се стига до плащане на глоби, които в някои случаи стигат и до десетки милиони евро. Наказван е "Манчестър Сити", а също така българските ЦСКА и "Левски".

Това е второ подобно наказание за "Галатасарай", след като грандът от Истанбул беше глобен с 200 хиляди евро през 2014 г. и предупреден за изваждане от УЕФА за три години.