Танцуваща вагина и пенис са двама от главните герои в нова канадска рекламна кампания за съгласието за секс, съобщи RT News. Други персонажи в трите видеа на кампанията са смееща се гърда, напориста ръка и възмутено дупе.

Анимираните полови органи простичко демонстрират какво представлява съгласието преди секс, като целта е да бъдат алтернатива на обясненията от страна на адвокати, журналисти и други експерти, които според създателите на кампанията само усложняват проблема.

"Ако не е "да", значи е "не""

Това е простичкото послание на Charity Project Consent, чиито анимации имат за цел да се "борят с културата на изнасилвания, като информират за вредния начин, по който се гледа на тези проблеми в обществото".

Тери Дрюмонд, авторът на рекламите, твърди, че изследванията показват, че въпросът за съгласието често е третиран като нещо изключително сложно, което го е вдъхновило да предаде съобщението по възможно най-простия, но и най-забавен начин.

“Смятаме, че е много гледаемо и нашата гледна точка не би била част от дебата по темата, ако никой не гледа видеата", казва още той.

Темата за съгласието е много дебатирана в САЩ и Канада, където, подобно на много други страни по света, официалната статистика на изнасилванията не отговаря на изследванията на социолози, тъй като престъплението често не се съобщава.

В България публична статистика за сексуалното насилие просто не съществува, въпреки че МВР ни информира, че те са намалели - всъщност обаче става въпрос за намаляване на докладването. Според изследване на "Алфа Рисърч" от преди 4 години, между 100 000 и 250 000 от българските жени са били жертва на сексуално насилие - или около 11%.