Съветът за сигурност на ООН прие единодушно днес най-суровите санкции от 20 г. насам срещу Северна Корея, съобщи в. „Вашингтон пост“.

Целта е на режима на Ким Чен Ун да бъде оказан натиск и той да се откаже от ядрената си програма.

Новите санкции са приети два месеца, след като Северна Корея проведе изпитание на водородна бомба, и един месец, след като проведе забранен тест на ракета под прикритието, че изпраща сателит в Космоса.

Новата резолюция изрично забранява Северна Корея да бъде снабдявана с въглища, гелязо и желязна руда, които страната използва в програмите си за разработване на ядрени и балистични ракети.

Част от препоръките в документа са инспекции на всички стоки, които влизат и излизат от Северна Корея по суша, море или въздух. Предвижда се прекратяване на повечето доставки на авиационно гориво за въоръжените сили на страната. Ще бъде наложена забрана за продажба на всички огнестрелни и конвенционални оръжия на Пхенян.

"Международната общност заявява в един глас и изплаща на Пхенян едно просто послание - Северна Корея тлябва да изостави тези опасни програми и да избере по-добър път за своя народ", каза в специално изявление президентът на САЩ Барак Обама.

Санкциите бяха дискутирани в продължения на няколко седмици между представители на САЩ и на Китай, който е най-близкият съюзник на сталинистката държава.