Apple ще сключи сделка с Доктор Дре. Компанията е на път да купи създадената от рапъра марка за слушалки и аудиоаксесоари Beats Electronics LLC, съобщи Блумбърг. Според осведомени, за предпочитаните от заможни тийнейджъри шарени слушалки създателят на iPod ще плати $ 3,2 млрд.

Освен продукията на аксесоари, Apple ще сложи ръка и на стартиралата в началото на годината услуга Beats Music, която срещу месечна такса от $ 10 позволява неограничено слушане на музика през интернет.

Въпреки че Apple навремето даде тласък на слушането на музика от качени на MP3 колекции, днес този тип услуга се радва на все по-малко почитатели. Все повече хора предпобитат т. нар. стрийминг услуги като Spotify и Pandora, с които, стига човек да има достъп до интернет, може да слуша каквото си поиска, като в същото време срещу малка такса може и да зарежда песните на телефон, таблет или компютър и да ги слуша дори когато е офлайн.

На всичко отгоре Apple е пълна с толкова пари, че буквално няма какво да ги прави. Броените евентуално $ 3,2 млрд. за Beats са незначителна част от общо $ 150,6-те млрд. в брой и инвестиционни активи, с които компанията разполага.

Вестта за бъдещата придобивка не се отрази добре на цената на акциите на Apple, които поевтиняха с 1% до еквивалента на $ 585,87 на борсата във Франкфурт.

Beats e създадена през 2008 г. от Джими Айовин, човек с опит в управлението на музикалния бизнес, и Доктор Дре.

Компанията произвежда слушалки и преносими колонки за безжично възпроизвждане на музика. Освен това предоставя марката си за лиценз на хардуерни производители, които вграждат в своите телефони или преносими компютри софтуер за по-добро качество на звука.