Мигрантите, които идват към Европа, трябва да бъдат информирани, че в България не е добре за тях. На това мнение са социологът Андрей Райчев и математикът и политически анализатор Михаил Константинов. Двамата коментираха възможната следваща бежанска вълна в ефира на бТВ.

"Трябва да престанем да бъдем привлекателна страна. Като чуят, че тук бият и няма ядене, няма да идват. Тези балъци либералчета продължават да се забавляват със своите глупости. Европа се раздели на три-четири части. Лапачката трябва да свърши," заяви Райчев.

И даде пример за Дания, която направила кампания в арабските страни, която информира евентуалните бежанци колко лошо ще е за тях там и им препоръчва да не идват.

"Те нямат вода. Те не идват за храната и голите жени. Те имат друго отношение към жената. Жената в техните общества е под овцата. Една камила е пет жени, това е пазарът при тях. Те тук виждат вода. Това за тях е рай," обясни Михаил Константинов.

Той подчерта, че не изпитва лоши чувства към тях, но трябва да бъдат спрени.

"Те мечтаят да ходят в Германия и смятат, че ако направят всичко това, ще ги пуснат в Германия. А Германия им намига. Никой не е казал, че не са добре дошли", отбеляза Райчев.

А Константинов допълни:

"Германия за трети път се опитва да съсипе Европа. В опит да заличи предишните си два опита от миналия век, сега прави трети."

И двамата са на мнение, че ситуацията ще създаде лидери от "фашизоиден тип" в Европа, които в крайна сметка ще ескалират нещата до затваряне на границите със сила.

"Всички щатни правозащитници питат сега - какво означава това? Веднага отговарям - със стрелба. Вие може да обичате всякакви хора, но ако влязат в къщата ви и започнат да закачат жена ви, какво правим? Трябва да защитите семейството си и да ги изхвърлите", отбеляза Константинов. 

Андрей Райчев все пак даде възможен сценарий с добър изход - Гърция да предложи за употреба необитаемите си острови, и да бъдат финансирани хора и проекти, които да помогнат на хората да се установят там. Това обаче европейското ръководство никога няма да позволи, смята той.

"Всеки стотен, всеки петдесети, ако може да се интегрира, да заповяда. Но нахлуващата маса няма никакво желание да се интегрира. Те идват с намерения, които изключват нашето съжителство", отбеляза той.

"Идват хора, образовани и те трябва да бъдат допускани след внимателно проучване", съгласи се и Константинов.