Има сигнали, заради които няколко обществени сгради в София днес имат въоръжена охрана. Това заяви премиерът Бойко Борисов в с. Лозенец, Ямболско.

"Има получени няколко сигнала в службите, които се проверяват."

Изявлението му идва само няколко часа след като Държавният департамент на САЩ предупреди, че има секретна информация за готвени атентати в Европа от джихадистите на "Даеш".

Премиерът не даде повече информация за конкретните сигнали.

"Нека да не забравяме, че светът е във война. Но искам да уверя българските граждани, че ние сме взели всички мерки за тяхното спокойствие. Затова започваме съвместни тренировки на гръцката граница с военните. Използваме почивните дни, за да прекараме техниката до местата, където ще се проведат ученията, за да не нарушаваме трафика", допълни премиерът.

Засилена охрана от спецчасти бе забелязана тази сутрин на Централната гара в София, на автогарата и на няколко спирки на метрото.

Тази сутрин Държавният департамент на САЩ обяви, че разполага със сигнали за нови атентати срещу американски граждани зад граница, включително и в Европа от екстремистки групировки като "Даеш" и Ал Кайда.

"Всички европейски страни остават уязвими за нападения от страна на международни терористични организации," се казва в предупреждението.

Според експерти вероятни цели са транспортните системи и други места, където се събират много хора.