Турската полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне протестиращи пред редакцията на в. "Заман" в Истанбул, предаде Ройтерс.

Сблъсъците станаха снощи. Те бяха предизвикани от поемането от страна на властите на контрола върху най-тиражния опозиционен вестник в в страната. това стана по искане на истанбулски прокурор.

Турски съд постанови назначен от държавата управителен съвет да ръководи всекидневника, който има издания на английски и няколко други езика.

Неколкостотин демонстранти се опитаха да попречат на полицаите да влязат в сградата на "Заман". Органите на реда все пак успяха да си проправят път

Смята се, че "Заман" е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му "Хизмет" са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта. Мнозина обаче подозират, че това е разчистване на сметки, предприето от президента Реджеп Ердоган.

ООН призова Турция да уважава свободата на средствата за масова информация и правото на хората да изразяват своето мнение.

"Ние сме загрижени от каквито и да е опити да се попречи на работата на което и да е средство за масова информация. Ние молим всяко едно правителство да уважава правото на свобода на печата и правото на хората да изразяват свободно мнението си", заяви Фархан Хак - зам.-говорител на генералния секретар Бан Ки Мун.

Американският Държавен департамент нарече решението на турските власти "обезпокояващо".

"Гледаме на това като на последното от серия обезпокояващи съдебни и правоприлагащи действия, предприети от турското правителство и насочени срещу медии и други лица, които го критикуват", каза говорителят на дипломатическото ведомство Джон Кърби.