Италия иска ЮНЕСКО да включи пицата в списъка на световното културно наследство, пише в. „Гардиън“. Въпреки, че списъкът е повече известен с опазването на физически обекти, в него се включва и нематериално културно наследство като различни ритуали, празници, обичаи и занаяти.

Обикновено целта на включването на нематериални обекти е тяхното запазване. Но в случая с пицата страната иска да получи международно признат стандарт за приготвяне на неаполитанска пица в момент, когато Италия има сериозни проблеми с качеството на храната.

Продукти от най-различни държави се представят като италиански, полицията постоянно залавя подправени продукти като боядисани със син камък маслини, а наскоро в големи партиди настърган пармезан беше открита дървесина.

ИТАЛИАНСКАТА ПОЛИЦИЯ РАЗБИ МРЕЖА ЗА МАСЛИНИ-МЕНТЕ

Стаднартът, представен от Асоциацията за истинска неаполитанска пица, предвижда тестото да се приготвя само от пшеничено брашно, мая, морска сол и вода, като трябва да е омесено или на ръка, или на миксер с бавни обороти. След втасването то трябва да бъде разтегляно на ръка без използване на точилка или друг вид инструмент, като неговата дебелина не трябва да е повече от 3 милиметра.

Истинската неаполитанска пица е разделена на два вида: маринара – с домати, зехтин, риган и чесън; и маргарита – домати, зехтин, моцарела, настъргано сирене и босилек.

Според организацията на италианските земеделски предприемачи Coldiretti пица индустрията в Италия генерира приходи от €10 млрд. годишно и дава работа на 100 000 души.

Искането за защитата има едногодишен срок за одобрение, като може да бъде включено в Списъка на световното културно наследство през 2017 г.