БЕРЛИН – Страхувам се да не ослепея, сън не ме лови, рядко спя по два часа на нощ.

Това е написал пилотът убиец Андреас Лубиц (27 г.) в последния си имейл до лекуващ лекар, разкри днес в. “Билд”. Електронното писмо е изпратено две седмици преди Лубиц да забие самолет на авиокомпания “Джърмънуингс” във Френските Алпи.

ГАДЖЕТО НА ЛУБИЦ: ТОЙ ИСКАШЕ ДА ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА

На 24 март м. г. загинаха и всичките 150 души на борда, включително 16 ученика и техните три преподавателки. Машината беше на път от Испания за Германия. Германските ученици от испанска паралелка се завръщаха от обмен.

Лубиц използва момент, когато командирът на полета е в тоалетната. Той блокира вратата на пилотската кабина, рязко започва да сваля височината и забва самолета в планински хребет. Всичко това стана ясно от записите на двете черни кутии.

Почти година след трагедията френската страна обяви, че е приключила с разследването. Докладът ще бъде оповестен на 13-и т. м.

Вестник “Билд” твърди, че разполага със заключението на френската прокуратура. В документацията е включен и въпросният имейл, изпратен от Лубиц до лекувал го психиатър в град Монтабаур, родният град на пилота.

ПОТВЪРДЕНО: ЛУБИЦ УМИШЛЕНО ЗАБИЛ САМОЛЕТА В АЛПИТЕ

Повод да пише на лекаря били резултати от изследвания, правени в Университетската болница в Кьолн. Лубиц се оплакал, че лекарите в Кьолн не могли да открият причината за влошеното му зрение.

Пилотът споделил също, че самоволно е завишил предписаната му доза миртазапин. Това лекарство се взима при депресия. От две седмици той взимал по 30 мг, а не назначените 15 мг.

“С по-голямата доза станах още по-неспокоен, понякога изпадам и в паника заради зрението ми”, пише Лубиц. Противно на очакванията му не успявал да се пребори с безсъницата: “Продължават нощите, през които не мога и да мигна. Има и такива, през които спя максимум по два часа, но те са рядкост.”

По-нататък той пише:

“Страхувам се, че мога да ослепея и фиксиран върху очите си, постоянно ме връхлитат мисли в тази посока. Така стресът се увеличава, не мога да се успокоя и сън не ме лови.”

Лубиц се оплаква, че зрението му толкова се е влошило, че дори бялото не виждал като бяло.

От имейла става ясно, че най-големият му проблем е било зрението и точно то било в основата на всичките му останали заболявания:

“Казвам съвсем ясно: Ако не бяха очите, всичко би било наред.”

Нуждаел се от спешна помощ заради зрението, безсънието и стреса.

Той обяснява здравословното си състояние с факта, че майка му го е родила в напреднала възраст.

ПЪЛЕН ТЕКСТ ПО МИНУТИ ОТ ЗАПИСИТЕ НА ЧЕРНАТА КУТИЯ НА ЕЪРБЪСА

Пилотът е посещавал редица лекари. Според “Билд” броят им бил 41. Много от тях знаели, че Лубиц е психично болен. Според изданието два дни след самолетната катастрофа е бил разпитан негов лекар, който заявил пред следователи:

“Боже мой, нямах впечатление, че в момент на криза той би могъл да пилотира самолет.”

Според германското законодателство тези лекари не носят никаква вина. Напротив, ако биха подали сигнал за психичното или друго заболяване на Андреас Лубиц, те щяха да бъдат съдени за издаване на лекарска тайна.

Ако може да се търси вина, тя е в ръководството на “Джърмънуингс”. Не е било спазено изискването пилотите редовно да преминават през лекарската комисия към авиокомпанията. Единствено тези лекари имат право и задължение да спрат от полети болни летци и да уведомят ръководството на авиокомпанията.