Няколко полски генерали, заемащи важни постове, са подали внезапно оставка, предаде АФП.

Оставките идват няколко месеца преди големи маневри на НАТО в страната и преди срещата на върха на Алианса във Варшава през юли.

Сред оттеглилите се от постовете си има петима генерали, заяви пред телевизия Полсат говорителят на генералния щаб на Главното командване на въоръжените сили Шчепан Глушчак. Той не спомена нито имената на подалите оставка, нито постовете, които са заемали.

Според някои медии става дума за началника на Генщаба ген. Иренеуш Бартняк, както и командирите на сухопътните, военноморските, бронираните и десантните сили в същата структура.

Мотивите за оставките засега не са ясни. Полският зам.-министър на отбраната Бартош Ковнацки само каза, че армията и имиджът на страната са по-важни от политическите оценки.

Вчера вечерта полското Министерство на националната отбрана посочи, че е назначило нови военни на мястото на подалите оставка.

Консервативно правителство осъди решението на генералите да се оттеглят от постовете си.

Според бившия министър на отбраната Тадеуш Шемоняк оставките са само началото на лавината, защото атмосферата в армията била много лоша.

Медиите подозират, че подадените оставки са реакция на намеренията на новия министър на отбраната Антони Мачеревич. Той е заклет поддръжник на заличаването на всякакви следи от комунистическата епоха. Мачеревич иска да "издигне прегради" пред военните, постъпили в армията преди падането на комунизма, и пред тези, които са подготвени в СССР.

Мачеревич е и дясна ръка на експрмериера (2006-2006) и лидер на полските консерватори Яровлав Качински. Военният министър е и привърженик на тезата за руски атентат в основата на самолетната катастрофа в Смоленск през 2010 г., в която загина президентът Лех Качински и още 95 души.