Управляващата партия в Унгария прокара през парламента закон, с който ограничи публичния достъп до информация за компании, контролирани от Централната банка, предаде АФП.

Мярката се отнася и за институции като Фондовата борса в Будапеща.

Критици твърдят, че с решението се нарушава конституцията. Те припомнят, че от идването си на власт през 2010 г., премиерът Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" коригираха стотици закони и поеха контрола над държавните медии и няколко публични институции, които би трябвало да са независими от изпълнителната власт.

Централната банка се ръководи от близкия до премиера Дьорд Малтоши. Той основа 6 образователни фондации на банката, получили през 2014 г. общо около 245 милиарда форинта (793 милиона евро). Освен това Централната банка притежава изцяло или частично различни видове бизнес като мажоритарния пакет на Фондовата борса на страната, закупен през ноември.

Според новия закон фондациите на Централната банка изцяло се контролират от нея и поради това не са публична собственост.

По този начин се позволява подобен род компании да засекретят отчетите и информацията за дейността си за срок до 10 години, ако се смята, че това би накърнило интересите на Централната банка във воденето на валутна или монетарна политика.

Атила Петерфалви - ръководител на Агенцията за защита на данните и свобода на информацията, критикува в писмо до парламента поправките в закона за Централната банка. Според него те нарушават няколко пункта от конституцията, най-малкото защото става дума за активи, които представляват публични средства. Прозрачността на дейността на публичните институции е фундаментален принцип на демокрацията, допълва той.