Среща за развитието на ски курорта Банско, на която ще се търси консенсусно решение за развитието на ски зоната, ще се проведе от 11 часа днес в Министерството на околната среда и водите. На нея са поканени всички заинтересовани страни, чиито позиции се разминават диаметрално по въпроса за строителството на втори лифт там.

На срещата, която ще може да се гледа директно от страницата на МОСВ, са поканени министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен“ АД.

Министерството на околната среда и водите е изпратило през миналата седмица официална покана до личния и професионалния адрес на кипърския гражданин Георгиус Георгиу, за да се включи в общественото обсъждане за съдбата на ски курорта.

Според официалните документи в кипърския търговски регистър Георгиу се явява собственик на офшорните фирми „Marengo Trading“ и „T.A.K. Services“, които държат 87% от дяловете на концесионера „Юлен“ АД. Той контролира „Marengo“ и „T.A.K.“ през три други офшорки: „Din Nominees“, „Duc Nominees“ and „Len Secretarial“, разкри преди време сайтът "Биволъ".

Темата за втория лифт в Банско от години предизвиква ожесточено противопоставяне между еколозите и местното население, които ескалират в протести и контрапротести. 

Наскоро премиерът Бойко Борисов заяви, че е престъпление там да няма втори лифт.

„Толкова негативна енергия се изсипва. По никакъв начин не желая да замесвам правителството, с която и да е от двете страни. Затова им казах да се съберат. Явно има нещо, което смущава министерствата, правителство след правителство, за да не подпишат този договор за концесия, който е от 2001 година. Има безпокойство от страна на някои екоорганизации за някои други части от курорта, които ако бъдат подписани по начина, който се предлага, би могло да застрашат природата. Затова им дадох последен шанс и помолих министър Николина Ангелкова да ги срещне и да направят публичен дебат, не да се бият в каските“, каза Борисов при завръщането си от посещение в Израел преди десетина дни.

По думите му, в една спокойна обстановка може да се защити и бизнесът, и туризмът, и да се гарантира опазването на природата.

Природозащитниците от своя страна отдавна настояват да се прекрати концесионният договор на "Юлен" и да се обяви процедура за нов концесионер. Според тях концесионното възнаграждение за ски пистата е много ниско. 

"Последното официално концесионално възнаграждение, което се заплаща, е за 2014 година, в размер на 174 лева на декар", поясни Тома Белев от Асоциацията на парковете.

От екоминистерството обаче са против разваляне на действащата концесия, защото това ще доведе до "сериозна финансова щета за държавата".