Пентагонът планира да разположи в Европа на постоянна основа още няколко военни бригади, съобщи "Милитъри таймс" - изданието на въоръжените сили на САЩ.

Така ще бъде засилена отбраната на НАТО срещу Русия. За това засилване спомена миналата седмица американският генерал Филип Брийдлав - главнокомандващият обединените въоръжени сили на пакта в Европа.

Ако Вашингтон одобри този план за действие, в Европа ще бъдат изпратени няколко хиляди войници. В една бригада средно влизат от 3000 до 5000 души, отбелязва "Милитъри таймс".

Брийдлав обсъждал миналата седмица във Вашингтон план за действие с висши представители на Пентагона.

"Те търсят начини за увеличаване на броя на американските войници, базирани в Европа на постоянна основа. Опитват се да разберат колко са необходими и откъде може да бъдат взети”, пише изданието, като цитира източник от военното вмедомство.

Източникът обаче отбелязва, че всяко решение за преместване на войски се сблъсква със сериозни препятствия. В Европа например това трябва да бъде съгласувано със съюзниците и с приемащата страна.

Един от най-важните въпроси за САЩ  е мястото на разполагане на тези допълнителни военни бригади. Пентагонът разглежда два варианта. Единият, както обикновено, е на териториите на гарнизона в Германия. Другата възможност е бригадите да бъдат разположени колкото се може по-близо до границите на Русия – в Полша или балтийските страни (Литва, Латвия и Естония - б.р.).

Миналата седмица Филип призова НАТО да се готви за конфликт с Русия в Европа. Сега на Стария континент има около 65 000 американски военнослужещи. През 1980 г. те са били над 200 000.

До 2012 година САЩ разполагат в Европа с 4 бригади, но след това по икономически причини две се връщат у дома. В резултат Европа остана без бронетанкови съединения. Американски военни експерти препоръчват на Пентагона да върне в Европа поне една бронетанкова бригада.