Българските власти са готови да посрещнат мигрантска вълна по южните граници на страната, ако ЕС наистина успее да спре потока по актуалния досега Западнобалкански маршрут и той потърси други пролуки на север, каза днес министър-председателят Бойко Борисов.

"В момента ние можем да бъдем спокойни като народ, но трябва да бъдем и бдителни", каза той на влизане в започналата днес в Брюксел среща на върха ЕС-Турция, на която ще се търси споразумение за спиране на хаотичното преселение по сегашния му маршрут от Турция през Гърция към Македония и Сърбия и държавите от Централна и Западна Европа.

Българската гранична полиция наблюдава в дълбочина движенията по границата, включително в територията на нашите съседи с тяхно знание. Те също извършват подобно наблюдение. Съвместните учения на армията и жандармерията в района са показали готовност за реакция и добра стиковка, каза Борисов.

"Самите потоци знаят, че в България добре се пазят границите", каза той.

Той потвърди известната си позиция, че ЕС трябва да укрепи охраната на външните си граници, като допуска преминаване само през контролно-пропускателните пунктове и приема само хора отговарящи на условията да получат международна закрила.

България е за това ЕС да окаже помощ на Гърция, ако тя изпълни своите ангажименти по опазването на външните граници на съюза, каза още премиерът.

През изминалата нощ по южните граници на България са заловени 17 нелегално влезли лица, каза Борисов. Българските власти или ги връщат, или ги настаняват в приемни центрове, добави той.