Министърът на отбраната Николай Ненчев спира две големи обществени поръчки за купуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски и Военна полиция. Общата стойност на двете поръчки е над 50 млн. лв, съобщи бТВ.

За двете поръчки има съмнения, че победителите им са предизвестени.

Миналата седмица военният министър прекрати поръчка за леки коли и джипове на стойност 1,5 млн. лева. От думите му тогава обаче стана ясно, че с поръчката за бронираните машини проблеми няма. Днес се оказа, че Ненчев е променил мнението си.

Министерството планираше да закупи четири бронирани високопроходими автомобили за техническо наблюдение и два бронирани високопроходими транспортни автомобила с необходимото оборудване за Военна полиция на обща стойност над 16 млн. лева. Тази поръчка стана повод за депутата от ГЕРБ Христо Гаджев да зададе въпрос в рамките на парламентарния контрол защо процедурата е обявена в съкратени срокове. Гаджев попита още не е ли по-целесъобразно средствата да бъдат изразходвани за купуването на подобни автомобили за Сухопътни войски.

Министерството спира и поръчка за над 41 млн. лв. за доставка на 13 бойни бронирани машини.

ВЪВ ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ ОБСЪЖДАТ ВРЪЩАНЕТО НА КАЗАРМАТА

Пред дни сайтът "Биволъ" писа, че всички обществени поръчки на военното министерство се проверяват от Военна прокуратура. Официално потвърждение за такава проверка обаче няма. Самият Ненчев коментира, че няма притеснения от подобни проверки.