Днес действащият министър-председател Бойко Борисов е призован в Софийския градски съд като свидетел по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев.

На 15 декември 2015 г., когато процесът тръгна след години мотаене, адвокатите Ина Лулчева и Васил Т. Василев настояха делото за изгубени 7 секретни документа, докато Станишев беше премиер (2005-2009 г.), да се гледа при открити врати. Точно обратното искаше прокуратурата. Съдът постанови процесът да върви публично, а само отделни процесуално-следствени действия, ако се изнася държавна тайна, да се закриват.

Преди това Станишев се възползва от правото си да поиска или да му внесат обвитнителен акт, или да го прекратят, след като 2 години беше следствен. Още през 2013 г. пък от Софийска градска прокуратура сами внесоха предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на експремиера. 

Освен това на първото дело по същество през декември м.г. адвокатите настояха и те да имат възможност да участват в разпита на всичките над 15 свидетели, говорили в досъдебното производство, защото разпитите им били "едностранчиви, тенденциозни и с опит да се обслужи предварително зададена теза".

Съдът веднага постанови, че допуска всички за разпит, при който и адвокатите да имат право да ги питат. От това стана ясно, че отново ще бъдат призовани Бойко Борисов, Алексей Петров, Румен Петков, Петко Сертов, бившият военен министър Веселин Близнаков, бившите шеф и зам.-шеф на ВСС и ДАНС Иван Чобанов и Иван Драшков и др.

Петко Сертов вече даде показания миналата седмица, а утре се очаква Бойко Борисов. До късно днес в СГС нямаше постъпила молба от негово име или друг мотив да не се явява.

Самият Станишев не посещава заседанията, защото това не е задължително по закон.

Също така стана ясно, че евродепутатът със свален имунитет чак през декември 2015 г. се е запознал с това в какво го обвиняват (делото беше образувано по време на първия мандат на Бойко Борисов, б.р.). Прокуратурата дълго не искаше да дава препис от постановлението си, защото съдържа класифицирана информация. Защитата тогава каза, че е абсурд да те обвиняват и да нямаш право да прочетеш в какво точно.