Абу Омар ал Шишани, смятан за военен министър на престъпната ислямистка групировка “Даеш”, най-вероятно е бил убит в Сирия по време на US въздушна бомбардировка, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на няколко правителствени източници във Вашингтон. Пентагонът разпространи комюнике, в което също се отбелязва, че най-вероятно джихадистът е убит.

Ал Шишани е известен и като военен съветник на тартора на “Даеш”Абу Бакр ал Багдади. За залавянето или ликвидирането му САЩ обявиха награда от 5 милиона долара (4,5 милиона евро).

Ал Шишани, което ще рече Чеченецът, е бойният псевдоним на терориста с рижава брада. 

Пентагонът го окачествява като високопоставен военен командир на “Даеш”. Командният му център бил в Рака, крепост на ислямистите. Под негов контрол е бил и затвор в града, където са хвърлени чуждестранни граждани, взети за заложници от “Даеш”.

Според Си Ен Ен миналия петък е било извършено въздушно нападение над сирийския град Шадади. Целта е била ликвидирането на Ал Шишани, който по разузнавателни данни се намирал в този град.

Той се ражда в Грузия през 1986 г., когато страната е съветска република. Истинското му име е Тархан Таюмуразович Батирашвили. Бащата му е грузинец християнин, а майката чеченка мюсюлманка.

След завършване на гимназия Батирашвили служи в грузинската армия от 2007 до 2010 г. Той овладява военното дело с помощна на изпратени в Грузия експерти от САЩ. Тархан стига до офицерски чин, решен е да посвети живота си на армията, но през 2010 г. заболява от туберкулоза.

Това е краят на мечтата му за кариера на военен. Според баща му това го отчайва.

По-късно той е съден за нелегално притежаване на оръжия и хвърлен в затвор. Излежава наказанието си и през пролетта на 2012 г. се отправя към Сирия. Точно тогава вече е Омар ал Шишани. През 2014 г. става главнокомандващ силите на “Даеш”, както и член на съвета Шура – най-висшият орган на “Даеш” с централа в Рака.

Дали наистина Чеченецът е бил убит, още няма категорично потвърждение заради анализиране на резултатите от бомбардировката. По-рано имаше и други съобщения за ликвидирани джихадисти. През октомври миналата година се твърдеше, че бил застрелян преминалият в редиците на “Даеш” германски рапър Денис Кусперт. Месец по-късно той “оживя” в поредното пропагандно видео на престъпната ислямистка групировка.