Комисията по досиетата извърши задължителната по закон проверка на всички кандидати за евродепутати. От малко над 300 имена само за 12 е установена принадлежност. Проверени обаче са само 173, защото останалите 145 са родени след 1973 г. и не са били навършили пълнолетие през 1991 г., когато комунистическата Държавна сигурност престава официално да съществува.

От парламентарните партии само ГЕРБ и ДПС нямат агент в листата си. Сред по-малките формации „чисти“ са листите на Реформаторския блок и „Зелените“. Всички останали забележими политически сили имат сътрудници на бившите служби сред своите кандидати.

Агент Манчев от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) e на седмо място в листата на Коалиция за България. Евгени Кирилов и досега бе евродепутат и Комисията по досиетата вече е обявявала неговата съпричастност.

Левият конкурент на БСП също има агент в листата си – Николай Томов, бивш агент Иван, е на 16 място в листата на АБВ.

„Атака“ също кандидатира представител на Второ – агент Светлин всъщност е депутатът Станислав Станилов, който също вече е осветяван. Той е на четвърта позиция.

Известен досега с връзките си с ДС е и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (агент Иван от Шесто), който сега е на последното място в листата на „България без цензура“ на Николай Бареков.

Рекордьори обаче са листите на БКП и НФСБ. Комунистите имат четирима с открита съпричастност към службите на бившия режим - Васил Коларов и Тимур Гложенски са били щатни разузнавачи от Първо, Нако Стефанов е бил сътрудник на ВКР, а Пеню Костадинов е бил агент Камбуров също от Първо.

Партията на тв СКАТ разчита на щатните служители на разузнаването Велизар Енчев и Любомир Желев, но в компанията и на агент Чакъров от Шесто, записана в листата като Аннамария Гюзелева.

От всички тях обаче само Евгени Кирилов и Станислав Станилов имат реални шансове да попаднат в Европейския парламент в случай, че партиите им се представят добре, а водачите на листи – съответно Сергей Станишев и Волен Сидеров се откажат от местата си.