Кралицата подкрепя излизането на Великобритания от Евросъюза, гръмна днес британският в. "Сън". 

А дали е така?

Публикацията дава повече основание да се разбере начина на манипулиране на общественото мнение и методите на британските таблоиди, отколкото какви са политическите възгледи на кралица Елизабет II, коментира френският вестник "Монд". Първо се цитират анонимни източници "по високите етажи на властта". След това се слага огромно заглавие на първа страница с официалната снимка на Нейно величество. А най-долу на първа страница се извежда и нейн "цитат": "Европа върви в грешна посока". Точно тези думи на кралицата са окачествени от изданието като "бомба".

Всичко това става в момент, когато проучванията на общественото мнение за настроенията "за" и "против" във вота за бъдещето на Великобритания в Евросъюза са неясни. Както е известно премиерът Камерън насрочи референдум, добил популярното название "Брекзит", за 23 юни. И точно сега се появяват твърденията, че всъщност Елизабет Втора не е неутрална, а е в лагера на онези, които искат Острова да напусне Евросъюза, пише "Монд".

Най-четеният в кралството вестник - "Сън" с над 2 милиона тираж, твърди, че през 2011 година по време на среща с тогавашния вицепремиер Ник Клег, лидер на либералдемократите по онова време и известен с проевропейските си позиции, Елизабет Втора е произнесла сакралната фраза "Европа върви в грешна посока". Разговорът бил "известно време", обяснява пред репортер на изданието свидетел, на който "може да се има доверие".

Соченият за достоверен анонимен източник обяснил:

"Личностите, които успяха да чуят разговора, не останаха и с капка съмнение за чувствата на кралицата към европейската интеграция. Евросъюзът е определено тема, по която Нейно величество има разпалена позиция".

За да подкрепи твърдението си, изнесено и на първа страница, вестникът допълва, че пред депутати Елизабет Втора била казала сухо: 

"Не я разбирам Европа".

И веднага източник от парламента, естествено анонимен, обяснява, че "тя го каза толкова гневно и с думи, изпълнени с отрова. Никога няма да го забравя".

Самият Ник Клег веднага опроверга написаното: 

"Това са някакви идиотщини. Нямам никакъв спомен от подобна сцена. А нямам навика да забравям подобен род неща".

От Бъкингамския дворец посочиха, че "няма да правят никакъв коментар на безпочвени твърдения".

Вестник "Монд" коментира, че "Сън" иска да убие два заека с публикацията, която налива капка в мелницата на отбора "за" излизане на Великобритания от ЕС. Или поне да посее съмнения.

Първо неутралитетът на кралицата и второ - пазенето в тайна на разговорите, които тя води всяка сряда сутрин с премиерите. Намекът е, че винаги изтича информация. Затова и се припомня, изпускането на Дейвид Камерън от миналата година, когато той обяви пред всички, че Елизабет II "мъркала от удоволствие като котка", след като разбрала, че при референдума Шотландия остава част от кралството.

Едно е сигурно - в душата на народа ще остане внушението от голямото заглавие, че кралицата е "за" откъсване на Острова от Евросъюза, още повече че говорител на "Сън" заяви, че редакцията вярва на железния си източник.