Политическа игра, без мисъл за енергетиката и за отстояването на националния интерес. Така определи икономическият министър Драгомир Стойнев намерението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие срещу правителството на тема „Енергетика“ броени дни преди изборите. 

Но аз виждам в дебатите една добра възможност да направим анализ на сектора - както на нашите политики, така и на техните действия. Надявам се Борисов, който си отиде от власт заради енергетиката, да може да обясни докъде той стигна с проекта "Южен поток" и дали лихвата от 8%, която той договори, беше добра? Защо замрази изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни? Защо бе спрян износът на ток и кой доведе НЕК почти до фалит? - попита завършилият парижката Сорбона социалист. 

Според Стойнев, за съжаление в България нямало приемственост в голямата политика. Политиците трябвало да планират няколко десетилетия напред по ключови теми като енергетиката, но у нас продължавало да се мисли на дребно в мандати.

Нямам притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката. Само ще ви припомня, че Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на „Български Енергиен Холдинг“ „ВВ+“ със стабилна прогноза, каза още министърът.