Въвеждането на чип с данни за електронна идентификация в личните карти на българите е на път да бъде отложено отново за неопределено време. Този път автор на "идеята" е водачът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.

По негово устно предложение в последния момент комисията по вътрешна сигурност, на която е председател, отхвърли текстове от проектозакона на електронна идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите. При гласуването депутатите от опозицията вече не бяха в залата и то мина без възражения.

Идеята за електронен чип с данни в личните карти се точи от години и постоянно се отлага по различни причини. Последно за нововъведението се заговори покрай обществената поръчка на МВР за система за издаване на нови лични документи. Очакваше се такива лични карти да започнат най-после да се издават около края на 2017 г. Търгът обаче бе спрян от премиера Бойко Борисов, заедно с другите големи държавни търгове. 

ТАКА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА НОВАТА НИ ЕЛЕКТРОННА ИДЕНТИФИКАЦИЯ

Проектът на Закон за електронната идентификация е изготвен от екипа на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и приет от Министерския съвет и от парламента на първо четене. В преходните и заключителните му разпоредби се предвижда промяна на Закона за българските лични документи, за да се въведе вграждането на чип за електронна идентификация в личните карти.

Целта е по-широко разпространение на електронната идентификация, за да може бързо да се развият и предлаганите електронни услуги за гражданите. Другата идея е в чипа да има записан и квалифициран електронен подпис. Този тип електронна идентификация се използва в повечето страни от ЕС именно чрез личните документи, освен чрез други носители на данните.

ЛИЧНИ КАРТИ С ЧИП И Е-ПОДПИС ОТ ДОГОДИНА. ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ПРАВЯТ В СОФИЯ

Цветанов обаче поиска и двете идеи да отпаднат от проекта. Предложението му бе направено устно, защото колегите му от ГЕРБ пропуснали крайния срок за внасяне на поправки между двете четения на закона, докато самият Цветанов бил в чужбина, научи Клуб Z. Преди заседанието на вътрешната комисия се очакваше висшият ГЕРБ-ер да направи много повече изненадващи поправки, но това не се случи.

Шефът на вътрешната комисия прочете от отделен лист и мотивите си за отмяна на текстовете. Сред тях са опасението, че не трябва законът за документите да се променя чрез този за електронна идентификация, а отделно и след сериозни обсъждания. Освен това според Цветанов издаването на лични карти с чип щяло да е по-скъпо за гражданите. По думите му личната карта е документ за удостоверяване на самоличност и за пътуване, а ползването й като електронен идентификатор можело да застраши сигурността на данните в нея.

Обратно становище изрази шефът на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова - Антон Герунов, който бе на обсъждането, заедно с юристи.

"Наличието на електронен идентификатор в личните карти е важно, за да стане ползването на услуги чрез него масово", обясни той. И припомни, че договорът за отпечатване на лични карти изтича и може да се направи нова обществена поръчка, чрез която да се обезпечи издаването на картите с чип. 

Герунов обяви, че новият вид лични карти нямало да струват повече на гражданите, а за сигурността на данните няма никакво основание за притеснение - изискванията са описани в специален европейски регламент, чието изпълнение е задължително за всички страни-членки на съюза.

От екипа на Бъчварова обясниха още, че отмяна на текстовете сега и внасянето на проект за поправки в Закона за българските лични документи означава забавяне на законовата регламентация с минимум от 3 до 6 месеца - минималният срок за изготвяне на текстове, съгласуване, обществено обсъждане и т.н.

Цветанов обяви,че си държи на отмяната на текстовете, но това не значи, че той и колегите му са против електронната идентификация. Той щял да защити предложението си и в пленарната зала, която в крайна сметка ще реши ще го бъде ли сега регламентът за чип в личната карта или се отлага отново.