Има по-сериозни политически теми от тези, които Радан Кънев поставя във Фейсбук последните дни и кабинетът "Борисов-2" има добри постижения в тези сектори. Това обяви водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ. И даде за пример образованието, в което бяха приети промени на всички основни закони, енергетиката, където 6 месеца след промените НЕК вече е на печалба, и енергийната ефективност.

РАДАН КЪНЕВ: БОРИСОВ ЛЪЖЕ, БЪЛГАРИЯ ГУБИ СИЛЕН ЛИДЕР

"До момента се възползват от тази програма (за енергийна ефективност) над 200 жилища. Това засяга пряко гражданите," мотивира се Цветанов.

Според него ДСБ ползват сериозните теми за политически цели, а тезите на Кънев за проблеми в съдебната реформа се обсъждат само от него и "определена група хора около него". Истинските проблеми за Цветанов обаче са регионалните, а не тези в съдебната система, стана ясно от думите му:

"Във всички области хората се интересуват от реалните проблеми, които са с местно, регионално значение. Затова организираме срещи, за да решим тези проблеми."

Цветанов отбеляза, че правителството е стабилно и благодари на партньорите в управлението - на Патриотичния Фронт, АБВ, и "тези от Реформаторския блок, които са активни".  

"Политическият диалог в институциите, в българския парламент, е много по-добър, отколкото беше в 41-ия и 42-ия парламент. Така ни определиха избирателите, всеки им право да изказва своето мнение," смята той.

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ ОТТЕГЛИ КАНДИДАТУРАТА СИ ЗА ШЕФ НА КЗК

По отношение на процедурата за избор на председател и членове на КЗК, Цветанов заяви, че всичко е било направено по правилник и затова управляващите преценили преди ден, че изборът може да продължи днес. Само два дни по-рано обаче лично премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ не трябва и няма да участва в избора. В резултат днес изслушването на кандидатите бе отложено, защото въпреки преценката на управляващите, за която Цветанов говори, единственият номиниран за председател на КЗК - Росен Желязков, се оттегли.  

Цветанов подчерта още, че ГЕРБ продължават да подкрепят здравния министър Петър Москов, защото е част от екипа на премиера Борисов. Поводът - опозицията от БСП и ДПС в парламента днес поиска оставката на Москов, след като Конституционният съд отхвърли важна част от здравната реформа на министъра - разделянето на здравните пакети, които се плащат от НЗОК. 

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД СПРЯ РЕФОРМАТА НА МОСКОВ

"Още когато формирахме кабинета "Борисов 2" разпределението на министерските позиции бе свързано с подкрепа на съответните реформи. Ние през цялото време сме стояли плътно зад реформите на Москов," обясни Цветанов.