Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе със странно съобщение по случай отложеното гласуване на оставката на председателя му Геогри Лозанов. Повторното отлагане на освобождаването на Лозанов стана на последното заседание на регулатора на 8 март, въпреки че имаше спор дали изобщо трябва да има гласуване или заявлението е достатъчно за прекратяване на мандата. По същество самата оставка на председателя не се коментира в съобщението на регулатора от понеделник. Но в него се казва:

ъв връзка със създалия се обществен интерес към работата на регулатора, членовете на Съвета за електронни медии заявяваме, че в изпълнение на своите задължения се ръководим единствено и само от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от ЗРТ".

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗАРАДИ ТЕЛЕВИЗИЯ ПИК

В края на февруари Георги Лозанов хвърли оставка заради регистрацията на телевизия "Пик", свързана с едноименния сайт. В мотивите си за напускането самият Лозанов обясни, че по документи и по закон няма основание "Пик броудкастинг" АД да не получи регистрация. Но самият той не иска да даде гласа си и затова изходът е да напусне регулатора.

"Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания независимо от моите предпочитания. Заедно с това обаче не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медия, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или  религиозен признак", обяснява председателят на СЕМ.

От съобщението на СЕМ обаче излиза, макар Лозанов да не е назован пряко, че с оставката си е направил отказ да гласува за предоставяне на административна услуга на медия, чиито документи са наред. Внушението е, че останалите членове на СЕМ може и да имат лични пристрастия, но се водят от Закона за радиото и телевизията, на не от убеждения. 

Разглеждането на оставката на Лозанов е отложено за вторник, въпреки че още няма обявен дневен ред. На предишното заседание самия председател бе в отпуск. Дори и оставката да не бъде одобрена, мандатът на Лозанов като председател на СЕМ изтича на 8 април. Той е от квотата на Народното събрание в регулатора.

СЕМ продължава да е и в непълен редовен състав, тъй като мандатите на мандатите на членовете му Анна Хаджиева и Анюта Асенова от президентската и парламентарната квота изтекоха преди повече от година. Народното събрание обаче продължава да бави избора на свой представител, номинация от управляващите няма. Така и номинацията на президента Росен Плевневиев - говорителката на МВнР Бетина Жотева, не може да влезе в мандата си в регулатора.