Президентът Росен Плевнелиев отново е в Баку. За втора поредна година той е на форума за световни лидери с тема "Изграждане на многополюсен свят", организиран от центъра "Низами Ганджеви".  Във форума в Баку участват държавни и правителствени ръководители от над 50 страни. След тях са президентите на Азербайджан (както се вижда от снимките плюс съпругата Мехрибан Алиева), на Албания, на Грузия, на Черна гора, на Република Македония, на Босна и Херцеговина. В откриващата част на Четвъртия глобален форум обръщения към участниците направиха и премиерите на Великобритания и Канада, съобщават от "Дондуков" 2. 

Разнообразна компания на форума в Баку.

 

Какво толкова привлича Плевнелиев в Азербайджан?

Миналата година той даже получи награда за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантност и уважение към световното културно многообразие. Тази година ще става доктор хонорис кауза на Бакинския държавен университет. И не само. Плевнелиев откри дискусията в компанията на президента на Азербайджан Илхам Алиев и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани.  

Какво е общото между Азербайджан, Катар и България? Въпрос с повишена трудност. Азербайджан и Катар имат изобилие от нефт и газ. Домакинът на форума Азербайджан във всички международни класации заема едно от последните места по спазване на човешки права (преди време правозащитна организация публикува списък с близо 100 политически затворници),и по свобода на медиите, отличава се с високи нива на корупция (според "Трансперънси Интернешънъл") и управление, което може да бъде определено като наследствена президентска власт, т. е. авторитаризъм второ поколение. Страната обаче притежава внушителни ресурси и ги влага в свръхмащабни инфраструктурни проекти и в организирането на шумни международни изяви като "Евровизия" и Европейските игри от м. г. Ясно е, че след разрива с Русия ЕС (в частност България) търси алтернативи като Азербайджан, но това едва ли е безпроблемен партньор. При посещението си в Баку през юни 2015 г. премиерът Бойко Борисов даваше уверения, че скоро ще е готов интерконектор 

(За "Ех, Катар, ти наш роден" и множеството разностранни проекти, които поредица от държавни делегации кроят, че ще се случат с петролното кралство, само напомняме.)  

Среща Плевнелиев-Алиев.

За какво говори президентът в Баку

Днес отново издигаме стени, каза Плевнелиев на форума "Низами Ганджеви".

"Днес мирът и свободата са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност в света е толкова ниско. Свидетели сме на фундаментални различия както между световните, така и между регионалните сили. Националните граници и международните принципи са поставени под въпрос. Наблюдаваме усложнена международна среда, в която световните и регионални институции и сили не са в състояние да предотвратят кризите и да предложат устойчиви решения. Войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Днес в Европа си даваме сметка, че това, което се случва в Сирия, Ирак или Афганистан засяга пряко нашите общества и начина ни на живот. Днес отнови издигаме стени и прегради. От падането на Берлинската стена повече от 40 страни в световен мащаб издигнаха над 60 нови стени по границите със своите съседи", каза той.

В света има властови вакуум

Да, балансът в света днес е нарушен. Необходимо е време, за да се възстанови. Глобалните и регионални сили заявяват своите нови амбиции за преразпределение.  Конфликтът в Сирия е идеален пример за това. В момента в света има властови вакуум. Съденинените щати и техните европейски съюзници не са в най-добрата си форма. Китай участва все по-активно в световната политика, но ще мине време преди да се превърне в ключов фактор на международния ред. Русия демонстрира своята роля на незаобиколим фактор на световна сцена, но икономиката ѝ е слаба, което разкрива по-различна перспектива. Европа може да изиграе значима роля в световен мащаб, но за целта тя трябва да се мобилизира, да задвижи нови двигатели на европейска интеграция (например, Енергийния съюз и други).

Свидетели сме на нестабилни региони, несигурни граници и разтревожени граждани. Тероризмът е във възход. Във всеки момент навсякъде по света може да бъде извършен терористичен акт. Никой не е застрахован и никой не е защитен, каза още президентът.

Нужни са реформи в Съвета за сигурност на ООН

Той отново разкритува невъзможността на ООН да се справи с новите предизвикателства като говори за "ниската ефективност" на Съвета за сигурност. И призова за реформи.

Живеем във времена на студен мир

На Мюнхенската конференция по сигурност преди месец руският министър-председател говори за първата Студена война и за нова студена война, пред която сме изправени днес. Надявам се, че не вървим в тази посока. Живеем не във времена на нова студена война, а на студен мир. Преди две години на същата тази конференция аз отбелязах, че Европа е навлязла в нов период. Украинската криза промени коренно ситуацията. Навлязохме в нова фаза на развитие, която аз наричам „студен мир“. Мир, защото никой не иска война, но студен мир, защото наблюдаваме конфронтация и методи от времето на Студената война – пропагандни войни, кибератаки, хибридни войни, замразени конфликти.

Към нова конференция в Ялта ли сме се насочили

Руският президент често говори за нов баланс в света, в който трябва да се уважават сферите на интереси на Великите сили. Към нова конференция в Ялта ли сме се насочили? Ако Западът го допусне, това ще бъде огромна грешка. Живеем в критични и трудни времена, тъй като световните и регионални лидери демонстрират различни подходи и преследват различни цели в политиката. Единствено когато нямаш кауза, търсиш войната. Каузата на модерната политика е да модернизира, да образова, да даде път на дипломацията, а не на оръжията. Лесно е да рушиш, стреляш и да воюваш. Лесно е да дестабилизираш. Лесно е да спечелиш войната, трудно е да спечелиш мира. Държавите лесно могат да бъдат разрушени от силни съседи. Но разбитите общества могат да бъдат възстановени единствено от хората, а не от велики сили. Лесно можеш да разрушиш установения ред, но трябва много време, за да го възстановиш. Така че целта на политиката не трябва да бъде създаването на замразени конфликти или окупацията на територията на съседа ти. Не да се преместват граници, а да мислиш отвъд границите. Смисълът на политиката е да модернизираш, да образоваш нацията си, да я направиш по-свободна и просперираща. Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създаваш общества, които са свободни и толерантни.

ЕС е изправен пред рекорден брой кризи

Днес Европа не може да бъде остров на стабилност насред океан от нестабилност в света. ЕС също е изправен пред рекорден брой кризи. През 2016 г. се задават и нови такива, сред които евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, възходът на национализма и популизма, миграционната вълна и други. Европа може да изпадне и в морална криза – криза на липса на солидарност, криза на ценностите.
ЕС има уникално значение и силна политическа легитимност поради умението си да стопява различията чрез дискусия, поради привързаността си към основните човешки права и свободи и поради постигнатото безпрецедентно ниво на сътрудничество и интеграция между 28 държави членки.

Няма противоречие между това да пазиш границите си и да уважаваш човешките права

Наблюдаваме хаос около границите ни, провалени държави, замразени конфликти. Криминалните мрежи печелят милиони от човешките трагедии. Бруталните криминални интереси и трафикантите на хора си играят с живота на хората. Именно затова операциите на НАТО и Фронтекс по външните граници на ЕС в Средиземно море са справедливи и навременни. Да помагаш на хората, чийто живот е в опасност, е универсална ценност. Но също така е важно да се прави разлика между тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи. Европейските лидери сега разбират, че няма противоречие между това да пазиш границите си и да уважаваш човешките права и свободи.

Балканите са на фронтовата линия на Европа

Балканите днес са на фронтовата линия на Европа. Иска ми се Балканите да се превърнат във фронтова линия на стабилност и просперитет, на толерантност и мирно съвместно съществуване на различни религии и етнически малцинства. Като президент заявявам, че ние, българите, искаме границите да падат, а не да бъдат местени. България провежда балансирана и принципна външна политика, искаме да бъдем приятели с всички. Защото всеки може и трябва да допринася за мира и стабилността. Тъй като кризите са глобални, решението им също трябва да бъде глобално.

Установяването на ново равновесие в мултиполярния свят изисква време

Трябва да се обединим, да развиваме глобални стратегии за това как да се борим с тероризма, климатичните промени, миграционните вълни, как да споделяме ограничените ресурси на нашата планета, а не да строим крепости, за да защитаваме недалновидни национални интереси. Трябва да ангажираме лидерите от политическия, икономическия и гражданския сектор, не само да говорим и обсъждаме, а да решаваме проблемите.
Така че 2016 година ще бъде година на нарастващи рискове и несигурност, тъй като се движим към по-нестабилен световен ред. Установяването на ново равновесие в мултиполярния свят изисква време. Със съвместни усилия в този преходен период трябва изградим един по-устойчив регионален и световен ред, базиран на дипломация, спазването на принципите на международното право и споделените ценности. Трябва да подкрепяме лидерите, които разбират, че различията трябва да се разрешават по мирен начин, а не чрез хибридни и пропагандни войни. Трябва да установим глобален ред и общества, в които правилата се зачитат.

"Низами Ганджеви"

Центърът, който организира форума носи името на големия персийски поет и философ Низами Ганджеви от 12-и век, обществен реформатор, поощрявал толерантността, диалога и решаването на въпроси от социална значимост. 
Организацията поощрява политическото лидерство за по-мирен свят, като организира редица международни форуми. Чрез провеждането на дискусии международният център има амбицията да окуражи настоящи и бъдещи политически лидери за нови и смели идеи, които да доведат до позитивна промяна за един по-добър и мирен свят, е официалната визитка на събитието.