Спешна проверка на събарянето на близо 100-годишен тютюнев склад в Харманли, който е бил деклариран за паметник на културата още през 1977 г., започна Министерството на културата. За случая се разбира само няколко дни, след като багери започнаха да бутат тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив.

Сигналът до Министерството на културата е подала общинската съветничка от Харманли Светлана Николова. Тя описва историята в страницата " Да спасим тютюневия град" във фейсбук. 

КАКВО (НЕ) ОСТАНА ОТ ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД В ПЛОВДИВ (СНИМКИ)

Историята в Харманли предшества акцията в Пловдив - багерите са нагазили сградата на тютюневата промишленост на ул. "Г. Димитров" в града още на 21 февруари. Денят е бил неделя - досущ както в града под тепетата събарянето на склада бе на 6 март - неделя, а това даде повод на Община Пловдив да се оправдава, че реагира на случая "в първия работен ден". 

 

Ето какво описва Николова във Фейсбук:

"На 21 февруари 2016 г., със заповед на кмета на общината г-жа Мария Киркова, бе разрушен паметник на културата – Сградата на тютюнева промишленост в Харманли. Случаят има много прилики с разрушаването на тютюневия склад „Ориента“ в Пловдив. Събарянето на 92-годишната сграда в Харманли стана в неделя, в пълно информационно затъмнение, като ден преди разрушаването имаше само кратко обявление в профила на Община Харманли в социалната мрежа „Фейсбук“, че такъв акт предстои".

РАШИДОВ: КОЙТО СЪБОРИ ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД, ТОЙ ДА ВЪЗСТАНОВЯВА СГРАДАТА

Съветничката разказва, че в последните години старата сграда е била занемарена, падала е мазилка. Още на 22 януари 2016 г. Николова е внесла питане до кметицата на Харманли Мария Киркова за опасните сгради в града, колко са освидетелстваните като такива и какви мерки се ще се вземат.

"Още преди да получа какъвто и да е отговор, на 21 февруари сградата отиде под багерите. Не стана ясно въобще кой разрушава – собственик или община, намерен ли е въобще собственикът (тъй като дълги години нямаше яснота), отказал ли е той да обезопаси и реставрира сградата, какви механизми е задействала самата община, за да запази един от символите на града за поколенията", пише Николова.

Оказва се, че досущ като в случая с пловдивския тютюнев склад, от община Харманли в първия работен ден след нашествието на багерите - 22 февруари, понеделник, съобщават, че „няма данни опасната сграда да е в списъка с недвижими културни ценности в град Харманли“.

ЗАГОВОРЪТ НА АНЦУГ-ИЛЮМИНАТИТЕ

След като Николова подава сигнал до Министерството на културата, на 24 февруари на заседание на Общинския съвет иска от кметицата Мария Киркова да предостави документ, че общината е търсила становище от министерството за статута на тютюневия склад.

"Отговор не получих, защото питането ми било недопустимо по правилник. Все пак г-жа Киркова каза, че ще ми отговори писмено. До този момент отговор нямам", разказва Николова.

До момента официална реакция от община Харманли няма. Очаква се за случая в Харманли да бъде подаден и сигнал в прокуратурата - това е и един от съветите на пловдивчани към съветничката от Харманли във фейсбук.

Продължава да няма публична информация и кой е собственикът на разрушената сграда на тютюневата промишленост.

Сградата е била на корицата на юбилейното издание "История на град Харманли", посветена на 500-годишната история на града.

Клуб Z ще следи развитието на случая.