Калоян Топалов настоя премиерът Бойко Борисов да докаже твърдението си за политическа връзка зад избора му за председател на Софийския грладски съд (СГС) или да се извини публично за набеждаване.

Съдията отправи призива си по бТВ.

Той говори дни, след като Борисов заяви, че "от трите големи съдилища две пряко ги ръководи ДСБ". Премиерът уточни, че става дума за СГС и за Върховния касационен съд (ВКС) в лицето на Лозан Панов.

Законът за съдебната власт забранява на всички магистрати, както и на членовете на ВСС, да членуват в политически партии и да извършват политическа дейност.

Топалов допълни, че от два месеца той и ръководството на СГС са положени на медийна война, която "слиза на най-долно, махленско, шуробаджанашко ниво". Става дума за серия от публикации, обвързващи самоубийството на съдия Цветан Цанов с натиск от страна на Топалов.

"На мен ми омръзна да слушам как аз лично съм поръчан в определени медии да бъда омаскарен и дискредитиран, да слушам как трябва да се платят суми около 200 000 евро, за да мога да бъда оставен на мира, не е ясно за колко време", каза шефът на СГС.

Той заяви, че е получавал намеци за "разни флашки, които хвърчат с готови написани статии от някакви институции до определени медии".

Топалов обобщи, че в момента се упражнява недопустима намеса в работата на българския съд.