Съветникът на Путин Михаил Лесин е бил убит в хотел във Вашингтон. Той не е бил покосен от инфаркт, както първоначално оповести Кремъл. Това сочат резултатите от аутопсията, съобщиха днес американски медии. Смъртта на Лесин (57 г.) е настъпила вследствие упражнено насилие, най-засегната е главата. Наранявания е имало също по тялото – в тила, гърдите, ръцете и долните крайници.

Заведено е следствие, което трябва да установи какво точно се е случило и кой е престъпникът или престъпниците.

Трупът на Лесин беше открит на 5 ноември м. г. в стая на горен етаж на луксозния хотел “Dupont Circl” във Вашингтон.

Михаил Лесин беше министър на информацията от 1999 до 2004 г., а впоследствие стана медиен съветник на президента Владимир Путин – до  2009 г. След това работеше за “Газпром медиа холдинг”, на този пост го застигна смъртта.

Лесин има два брака и две деца – син на 32 години и дъщеря на 36 г., която е на висок пост в “Russia Today”.

След оповестяване на смъртта на Михаил Лесин Путин заяви, че бившият му съветник е имал изключителни заслуги за създаването на модерни руски медии.

Според критиците му Лесин е играл ключова роля при преследването на независимите руски медии.

Той е и идеологът за основаването на 15 септември 2005 г. на тв канала  “Russia Today” (RT), който е финансиран от държавата. Негови са думите: «Ние сме длъжни да правим наша пропаганда, в противен случай винаги ще гледат на нас единствено като на руска мечка.»

Рупорът на Кремъл “Russia Today” излъчва програмата си на руски, английски, испански, немски и арабски.

През лятото на 2014 г. сенаторът от Мисисипи Робин Уикър сигнализира прокуратурата, която заведе следствие срещу Лесин по подозрение в пране на пари и корупция. Тогава стана ясно, че руснакът е придобил луксозен имот в Лос Анджелис за 28 милиона долара.

Лесин заяви, че имотът не бил негов, а на децата му, които са го купили с банков кредит. Пред руското издание на “Форбс” той не сдържа нервите си: “Свикнал съм с факта, че мнозина не ме обичат. Не е морално обаче, дори е свинщина да се напада семейството ми.”