Здравният министър Петър Москов липсва от форума на ДСБ, но лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева бе сред най-видните гости. В дълга и емоционална реч, прекъсвана много пъти от аплодисменти тя призова за обединение на левицата и десницата, за да се отнеме държавата от мутрите и мафията. Дончева каза още, че сценарият, по който това трябва да стане, трябва да повтаря 1996-1997 г., когато бе свалено правителството на Жан Виденов.

КОНГРЕСЪТ НА ДСБ ЗАПОЧНА БЕЗ МОСКОВ

"Това е първият случай, в който в политик, произлизащ от левицата присъства на форум на крайната ясна и бойка десница. Ние бяхме първите, които да се престрашат да дойдат в устата на вълка.

Аз през 1997 г. браних левицата. Времето роди между мен и вашите лидери - тогавашни и сегашни - едно уважение и респект, основани на взаимност, между хора които смятат, че политиката са принципи, визия, организация, резултати. Не е страшно, че имаме различни виждания, когато те са добросъвестни", каза Дончева.

Тя каза, че разбира недоверието, натрупано през годините и внушението, че между лявото и дясното трябва да има "велика китайска стена".

"Българската политическа координатна система е тотално объркана. Какво дясно има в мутрите и мафията, които са се намърдали в ЕНП? Ние докарахме България до там да поднесем държавата на мутрите и мафията. Правихме го лека-полека от 2003 г.

Дясното и лявото са два големи фрагмента. Как искате да направите алтернатива на ГЕРБ, който де факто е заел една огромна част от дясното - хора, които са прости, конформисти, брутални, нахални, които се бутат, но са добре организирани и ефикасни? Какво от това, че ваши привърженици са софийският хай лайф и аристокрация? Ние сме изправени пред възможността да няма нужда от избори. Защото не е важно кой за кого е гласувал, а кой какво е написал в протокола", каза още Дончева.

Тя се обяви за широка платформа с цел отстраняване на мутрите и мафията от властта.

"Да спрем да се осланяме на Европа. Да изповядваш европейски ценности е едно, но да смяташ, че Европа те е осиновила е празна работа. Смятам, че ние трябва да обединим усилия в отстраняването на мутрите и мафията от властта. В началото на прехода СДС представляваше един съюз на различни формации - синдикални, политически, граждански, десни, леви. Когато всеки е достатъчно слаб да се изправи срещу злото, трябва да обединим усилия", заяви Дончева. 

Тя припомни, че БСП е загубила името си на партия, която има кадри, като е прехвърляла всички непопулярни решения на десните.

"Да се яде три пъти на ден не е нито ляво, нито дясно, то е просто необходимост", заяви Дончева.

Според нея висшата номенклатура на БКП е "натресла" на върха на държавата своите "охранители, помощен персонал и прислуга".

"Обръщането на палачинката трябва да стане по сценария 1996-1997 г.", заяви Дончева.