След Баку президентът Росен Плевнелиев отиде в Аман. Плавен преход от Азербайджан, където беше на международен форум, организиран от центъра "Низами Ганджеви" към Йордания.

Каква е целта на визитата в Йордания

Плевнелиев е на работно посещение в Хашемитското кралство за участие в среща на Процеса от Акаба по въпросите на екстремизма, миграцията и сигурността в региона и в Европа, заедно с държавни и правителствени ръководители от Югоизточна Европа и Близкия Изток, съобщават от прессекретариата. 


Днес той се видя с краля на Йордания Абдула II бин ал-Хусейн.

За какво са разговаряли

От съобщението на "Дондуков"2 става ясно, че двамата са обменили мнения по въпроси от международния дневен ред, ситуацията в регионите на Близкия Изток и на Балканите в резултат на променената среда на сигурност в регионален и глобален мащаб. "Двамата лидери се обявиха за по-тясна координация на усилията и за по-активен обмен на информация между партньорите в борбата с екстремизма и радикализацията.
По време на разговора беше подчертана ключовата роля на страните от Балканите за овладяване на миграционната вълна към Европа. Обсъдена бе също необходимостта от общ европейски подход и по-осезаема роля на страните от Близкия изток за справяне с проблемите на миграцията", казват от президенттвото.