Къде са сирийците?

Гражданската война в Сирия продължава вече почти 5 години и според различни данни близо четвърт от населението на страната не е в родината си. Всеки ден нови хора бягат от държавата, в която до вчера воюваха "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.), подкрепящите Башар Асад и силите на Руската федерация. Снощи президентът Владимир Путин обяви, че Москва ще се изтегли от Сирия, защото е "изпълнила като цяло задачите си".

РУСИЯ ЗАПОЧВА ДА СЕ ИЗТЕГЛЯ ОТ СИРИЯ

Къде обаче отиват бежанците?

Потребителят u/Naenil от огромният интернет форум Reddit е събрал всички данни на Агенцията за бежанците към ООН в една изключително интересна карта, показваща колко точно сирийци има в Европа, както и броят им в Северна и Южна Америка.

Вижте в пълен размер тук.

Оцветяването прави много ясно различим обичайния маршрут на сирийците - през Гърция и България, Сърбия, Унгария, Австрия, Германия - и оттам вече към Скандинавието, Пиринеите и Британските острови. Видимо е и къде се задържат - у нас, например, има само между 177-237 сирийци на 100 000 души, което прави едва 1,85% от общия брой бежанци. В съседна Сърбия, която не е част от ЕС, те вече са солидните 33,96% от всички сирийски бежанци в Европа - почти колкото в Германия и Швеция, най-гостоприемните, взети заедно.

Разбира се, диаграмите-торти вдясно са не по-малко важни - сирийците в Европа са всъщност само около 1/8 от всички. Другите се намират основно в Турция и държави от Арабския свят като Ливан, Йордания, Саудитска Арабия, Египет, Ирак.

Важно е да се отбележи, че картата показва само бежанците от Сирия. Финландия, например, може да изглежда пощадена, но скандинавската страна всъщност е дала убежище на много мигранти от Афганистан и Африка. Същото важи и за други държави.