Фракцията на Жириновски в Руската Дума внесе законопроект за "Признаването за престъпна на политическата дейност на президента на СССР Горбачов и първия президент на Русия Елцин", предаде ТАСС.

Документът е бил качен на сайта на Думата във вторник.

Горбачов и Елцин през 1991 г.

Либералнодемократическата партия на Русия (ЛДПР) на крайния националист Владимир Жириновски иска да се даде оценка на управлението на Михаил Горбачов и Борис Елцин и да се признае то за "престъпно и десктруктивно".

"Разпадът на СССР, междунационалните разпри, множеството въоръжение конфликти, ръстът на заболяванията, повишената смъртност, както и увеличението на алкохолиците и наркозависимите, и катастрофалното падане на жизненото равнище на милиони граждани през 90-те години на миналия век - всичко това не е станало случайно", посочват либералдемократите.

 Според тях държавата е преживяла тогава най-силната криза в историята си.

"Това е станало в резултат на противоречивите и непоследователни действия и решения, приети и реализирани от ръководителите на страната - първо Горбачов, а после и Елцин", се казва още в текста. 

По такъв начин негативната политика на "перестройката" и на "елцинските реформи" е влошила както положението вътре в страната, така ситуацията на държавата на международната арена, заключават хората на Жириновски.

За приемането на законопроекта са необходими 226 гласа от 450 депутата в Думата. Либералите разполагат с 56 места.

Елцин награди Михалков през 1995 г. с ордена "За заслуги към отечеството". Тогава режисьорът с охота и радост го прие и не наричаше престъпник руския лидер.

Само преди близо месец и режисьорът Никита Михалков призова за обявяването на Горбачов и Елцин за престъпници. И това трябвало да стане на държавно ниво. Кинодеецът се аргументира с разпадането на СССР, за което вина имали именно Горбачов и Елцин. Михалков повтори думите на Путин, че най-голямата трагедия и геополитическа катастрофа на XX век е разпадането на Съветския съюз.

Както е известно бащата на Никита - Сергей Михалков е автор на химна на СССР още от времето на Сталин, както и на последващите промени в него.