Представеният още преди три години проект за хотел "Хилтън" на мястото на тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8 в Пловдив, от днес вече изглежда по-различно. Два пловдивски сайта - "Под Тепето" и "Пловдив 24" публикуваха снимки от новия идеен проект без подробности. Авторът на стария проект обаче - арх. Радко Тодоров е потвърдил пред "Пловдив ТопНовини", че "изтеклите" снимки са негово дело и показват именно променения в последните десет дни идеен проект за бъдещето на тютюневия склад ижте снимките след текста).

Основната разлика е, че на графиките от 2013 г. се вижда чисто нова сграда на мястото на тютюневия склад, а на новите част от старата фасада е интегрирана с преобладаващата нова част. 

Преработката е извършена след като пловдивчани се надигнаха в защита на склада, чието събаряне започна в почивните дни покрай националния празник 3 март. Собственик на сградата е "Одрин 8" ЕООД, което пък е притежание на "Пи Джей Трейд" АД. В миналото сградата е била свързвана както с Красимир Гергов, така и с голям винпром. 

Община Пловдив обяви, че няма документ, според който сградата да е паметник на културата, докато Министерството на културата твърди обратното и дори публикува писмо, с което е информирало кмета Иван Тотев още преди две години. 

В ПЛОВДИВ: ПОЛУЧИХМЕ ПИСМО, ЧЕ Е ПАМЕТНИК, НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ Е ПАМЕТНИК...

След като организираха жива верига за спиране на събарянето, група пловдивчани сформираха Местна гражданска инициатива за "Тютюневия град", която изпрати седем искания до кмета Иван Тотев - на първо място са пълната проверка на случая със започналото събаряне на тютюневия склад и търсене на оттоворност от виновните. Инициативата настоява общината да отчете какво е свършила за запазване на комплекса от тютюневи складове, както и да декларира пред гражданите какво възнамерява да прави в бъдеще.

ПЛОВДИВЧАНИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА "ТЮТЮНЕВИЯ ГРАД"

Днес Инициативата обяви, че ще се обърне към веригата хотели "Хилтън", за да попита информирана ли е компанията за това, което се случва с тютюневия склад на ул. "Одрин" в Пловдив.

А това е проектът от 2013 г.