Светла перспектива, при която газът не само ще е безплатен за българите, но и ще го изнасяме в чужбина, очерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на бТВ.

Той упрекна сегашните управляващи, че не защитават възможността по тръбите на "Южен поток" да тече и българска газ, която до три години сме щели да добиваме в изобилие от Черно море. ГЕРБ вече 20 дни чака отговори и документи за договорите в енергетиката, за предстоящия тази седмица вот на недоверие към кабинета по тази тема.

"От 2006-а до 2009-а Станишев не е подписал за "Южен поток". Кой им пречи да подпишат?!", попита риторично Борисов и отново се "заигра" с темата със символичната първа заварка на тръбата, след която се оказа, че основите са прибрани.

"Взимат две тръби от Ихтиман, закарват ги на една ливада, боядисват ги; отива Орешарски да ги заварява и после ги прибират, връщат ги в склада. Да виждат симпатизантите им, че правят нещо", посочи иронично Борисов.

Според сметките на ГЕРБ задълженията на енергийната ни система ще надхвърлят 2 милиарда лева до края на годината.

Кампанията - боцкане със саби

Бившият премиер коментира и хода на предизборната кампания за евровота.

"Те (в БСП, б.р.) не са се събличали да играят физическо, направили клипове със спортна тематика и сега със Станишев освен да ни сложат как се боцкаме със саби, дуелираме, аз не искам такива работи да направя с него", цветисто описа Борисов  предизборния клип на левицата, в който "червен" и "син" фехтовач си разменят удари.

"Станишев слезе на ниво европейски депутат", смята бившият премиер и отново парира призивите на опонента си да се явят на дебат за евровота, тъй като нямал претенции сам да води листата на партията си и затова сложил експертът Дончев най-отпред.

Бареков, парите и рекламата

10 000 лв. на минута поискали на Борисов от бТВ, за да пуснат материал за срещата му с германския канцлер Ангела Меркел, която беше в края на миналия месец. Той не упреквал телевизията, защото е частна и има финансови интереси, но изкоментира "скромната" кампания на Бареков: откъде той разполага със средствата за такава широка реклама. Залял е телевизиите с платени съобщения, които се появяват след всяка негова изява, възмутено изкоментира Борисов и подхвърли: Много добре сте заплатени явно вие, журналистите...

ГЕРБ щели да пуснат предизборен клип чак в последната седмица, защото на Борисов не му се давали "такива пари".

Лидерът на ГЕРБ намекна и за зависимост, включително финансова, между ДПС, една банка и партията на Бареков.

Борисов призна и че партията му умишлено "блокира" закона за МВР, проваляйки кворума в залата. Лидерът на ГЕРБ посочи, че е работа на управляващите да си осигуряват необходимия брой депутати. Отделно обещаванията за по-високи заплати за работещите в системата, с приемането на този закон, били чист популизъм, защото пари просто нямало. Трябвало е да бъдат предвидени в бюджета за 2014 г, но не са.

За кабинета - Слаб (2)

На въпрос на водещия каква оценка си дава ГЕРБ като опозиция пък Борисов отговори:

"Много е трудно да кажа, че сме опозиция, защото просто този парламент не трябва да съществува в този вид. Това е незаконно, нелегитимно. Три партии - диаметрално противоположни - "Атака", ДПС и БСП, която смени имената на българските турци навремето, да са в коалиция. Това просто е противоестествено. Какво да им направим?". 

"Ние не можем нито да клатим правителството, нито да помогнем да падне. Това могат да го направят само хората. И ако в един момент "Атака" и ДПС преценят, че е пагубно да стоят в обща коалиция. Оценка на кабинета "Орешарски", освен двойка, нищо друго не може да се даде. Този кабинет няма тема, в която да са успешни. Трябва да се започне с Орешарски и да си отидат всички. Няма една тема, в една посока, искам сега да измисля нещо да ги похваля и не мога", заключи Борисов.