Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви пред бТВ, че не се е отказал от създаването на нов десен проект въпреки решението на партията да остане в Реформаторския блок (РБ).

"Не сме се отказали от нов десен проект, но това не е бърза работа. Естествено, че трябва да положим усилия максимален брой хора да се включат в българската политика", каза Кънев.

Според него големият проблем на Блока е, че от граждански съюз е започнал да се превръща в "една доста скромна пет партийна коалиция". Кънев смята, че Блокът е бил много силен, когато Гражданският съвет и експертите в него са вземали решенията.

Кънев посочи случаи на общини, в които местните структури на ДБГ и СДС не са в добри отношения с ГЕРБ - Петрич, Свищов, Каварна. Той изъкна, че в поредица от общини на балотаж между БСП и РБ ГЕРБ е подкрепил кандидатът на социалистите.

Кънев определи оставането на ДСБ в Блока като "последно усилие и  то не може да продължи много дълго време, да говорим с истинския РБ, неговите активисти".

"Това, че министър от властта не се изкарва го разбрахме много добре", заяви Кънев.

И не отрече, че има предвид и здравния министр Петър Москов.

Кънев за пореден път упрекна премиера Бойко Борисов, че е излъгал, когато е казал, че ДСБ държи две от трите големи съдилища в България. Той отрече и твърденията на Борисов, че ГЕРБ е гласувал с ДПС, защото реформаторите не са били в залата.

БОЙКО БОРИСОВ:ДСБ РЪКОВОДИ СЪДА, А РАДАН ИСКА ДА СМЕНИМ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Според Кънев Борисов е интелигентен политик, който знае къде са му проблемите. Той разказа, че двамата са се видяли малко след като премиерът оповести тези си твърдения. На тази среща Борисов коригирал думите си, че Кънев е искал да сменя главния прокурор Сотир Цацаров. Лидерът на ДСБ го попитал кога точно е имал подобно изявление, на което Борисов отговорил: "по всичко си личеше".

"Кога ни нямаше в зала - за пенсионните фондове, за обществените поръчки, за НСО? Изключително нахалство! На Конституцията отсъствахме ли, че с БСП трябваше да се обединят? Не може да се говори така, да се лъже в очите на хората", заяви Кънев.

На напомняне, че впоследствие премиерът е казал, че го обича той отговори:

"Аз сега не знам да вярвам или да не вярвам. Не знам обича ли ме, не ме ли обича".

Кънев изтъкна, че с Цацаров се познава отдавна. 

"Ако Лозан Панов е от ДСБ Цацаров ми е от националното ръководство. Но ако беше от националното ръководство да съм си тръгнал", каза Кънев.

За пореден път той се обяви за въвеждане на антикорупционна система по румънски модел.