За мен като държавен глава няма противоречие между това да спазваме човешките права и свободи и да контролираме добре външните си граници“, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за Дойче веле.

Президентът се надява, че „с помощта на европейските ни партньори нашата държава няма да се превърне в алтернативен маршрут в резултат от постигнатите договорености и опитите да се затвори т.нар. „балкански маршрут“.

На въпрос за позицията на канцлера на Германия Ангела Меркел и противоречието между хуманния жест и практическото решаване на проблема, Плевнелиев отговаря, че няма противоречие:

"Ние трябва да бъдем преди всичко добри хора, да бъдем човечни и толерантни. Но и да не допуснем нашата хуманност да застраши сигурността ни. Най-ценното и устойчиво обществено отношение, което ние европейците изграждахме през вековете от Ренесанса до днес, е отношението към човешкото същество и човешкото страдание, съпричастността към болката, която изпитват беззащитните. Нашите ценности и научените уроци от историята са нашата сила, а не слабост.

Да се оградим със стени, да прогоним всеки различен изглежда лесно и примамливо решение, но ако това ни направи безразлични към човешкото страдание, ние няма да има какво да охраняваме зад тези стени след време. Трябва да постъпим честно и към икономическите мигранти, като им кажем ясно, че нямаме възможност да осигурим за всеки от тях мечтания по-добър живот. От друга страна Европа е сила, която може да направи много повече - да се справи с тези фактори, които прогонват хората от домовете им. Възхищавам се на хуманизма и човещината на канцлера Меркел.

В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана, отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тясно партийни и национални интереси", казва президентът.

Според Росен Плевнелиев отговорът на миграционната криза и терористичните атентати трябва да бъде солидарност и единство в ЕС. Гражданите очакват държавата да гарантира сигурност и перспектива за всеки, но тя в никакъв случай не бива да допуска разделение по религиозен и етнически принцип, изолационизъм, ксенофобия, допълна президентът.

"Европа не бива да се превърне в обсадена крепост. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие е образованото и толерантно общество, където различията се уважават и ни обогатяват. Радикализацията на европейските общества, разрастването на ксенофобията, вълната от популизъм и краен национализъм, на която сме свидетели, ще изострят рязко проблема. Европейците не могат да се затворят в общности и в групи по интереси. Ще бъде пагубно да се самоизолират.

ЕС е най-уникалната организация, която е създадена, за да гарантира мир в един континент, раздиран от вековни противопоставяния и безброй кръвопролитни войни. Нашият дълг към човечеството е да опазим и развием този уникален проект - Европейския съюз. Трябва да дадем пример и да разкажем своя опит на всички по света - как 28 държави могат да живеят в мир, да създават общи правила и институции, да се развиват и просперират заедно. И заедно да решават кризите, колкото и да са тежки."

Президентът потвърждава позицията на правителството, че България се нуждае от помощ от ЕС.

Необходима ни е помощ от ЕС и по отношение на споразумението с Турция, което трябва да отчита и българските интереси и тревоги относно миграционния натиск от нейна територия. В ход са преговори между ЕС и Турция относно предприемането на мерки за значително намаляване на броя на мигрантите от Турция към Европа. България отстоява позицията, че всички външни граници на ЕС с Турция трябва да бъдат еднакво защитени. Вниманието на ЕС не трябва да бъде насочено само към мерки за ограничаване на мигрантския поток от Турция към гръцките острови".

Плевнелиев призовава преговорите по споразумението с Анкара да обхванат и сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция.