Най-големият работодател в областта на аутсорсинга на бизнес услуги в България - TELUS International Europe смята да разкрие до 500 нови работни места до края на годината в България, съобщи президентът на компанията Ксавие Марсенак. В момента за компанията в България работят около 2000 души.

По-голямата част от новонаетите служители ще са в офиса на компанията в Пловдив, където в момента има около 180 човека.

За 2015 г. TELUS International Europe има ръст на приходите със 73% на годишна база, като те достигат 39,7 млн. евро, като в момента разполага с 19 000 кв. м работна площ в 5 града в Европа.

Аутсорсинг индустрията в България дава работа на около 39 000 души, като генерира годишни приходи от около €1 млрд. евро. През последните години секторът се развива със средногодишен темп от 20% и страната редовно влиза в световните класации за най-добра аутсорсинг дестинация.

Но липсата на достатъчно кадри е проблем, пред който се сблъскват всички компании от бранша.

Около 30% от служителите ни са "релокирани" чужденци, казва Филип Угринов, вицепрезидент на TELUS International Europe. Той пояснява, че по-голямата част от тях са с познания по езици, които рядко се изучават в България, като холандски, шведски, холандски.

Угринов е категоричен, че държавата трябва да насърчи развитието на сектора чрез специализирано обучение за управление на бизнес проекти във висшите училища, както и със задържането на младите хора в страната и прилагане на нестандартни мерки за привличане на български специалисти от чужбина като осигуряване на жилище или финансови стимули.