- Г-жо Караянчева, вие внесохте промени в Закона за черноморското крайбрежие, с които де факто забраната за свободното къмпингуване отпада. Означава ли това, че няма да се съобразите с предложението на Реформаторския блок тази забрана само да бъде отложена с една година?

- Забраната сега ще отпадне. Но тя ще залегне като регламент и начин на използване на тези нерегламентирани плажове от зона "А", които трябва да останат девствени и запазени природосъобразно. Това ще се отрази в Закона за туризма, в частта за къмпингуването. Там ще бъде разписано много ясно какво точно трябва да се прави, как трябва да се използват тези плажове.

Очакваме се мнистър Ангелкова да събере всички мнения по темата. Преди дни тя направи обществено обсъждане и там участваха много НПО и кметове. Идеята е законът да бъде наистина всеобхватен, да пази плажовете. Хората, които искат да водят точно такъв начин на къмпингуване, да имат тази възможност, но при определени правила. Сега няма абсолютно никакъв регламент И в крайна сметка там има замърсяване, проблеми с почистването и опазването.

- Смятате ли, че ще успеете да постигнете консенсус с неправителствените организации - еколози, зелени и т.н.?

- Надявам се да се постигне консенсус. Ние се опитахме да направим забраната в името на това да запазим тези плажове. Такова беше желанието на една част от тези хора. Другите обаче са на противно мнение. Надявам се всички да дадат добри аргументи, да дадат законодателни решения, които да удовлетворят абсолютно всички. Ние като законодатели ще се съобразим с абсолютно всички страни. Идеята е законът наистина да бъде действащ. Защото съгласете се, че ако се заложат някакви правила, норми и санкции, които не могат да се изпълнят на практика, се обезмисля законът.

- Но досега като че ли никога правителството не е успявало да постигне консенсус с тези неправителствени организации. Винаги едната страна - обикновено правителството - в крайна сметка просто е отстъпвала.

- Да. Правителството отстъпва, защото се вслушва в гласа на хората. Понякога е по-добре да дадеш стъпка назад, но стъпката назад не винаги е отстъпление. Тя може и да е засилка за скок. Надявам се това да е темата, която да доведе до едно общо решение за запазване на българската природа.

- Реформаторите се обявиха и за категоризация на плажовете от една до пет звезди, като плажовете с една звезда да са близо до това, което очакват свободно къмпингуващите.

- Това ще го обсъдим. Предстои заседание на комисията по регионално развитие. Ще обсъдим тези предложения. По темата трябва да се произнесат и специалисти. Нека да оставим още малко време.

- Но регламент твърдо ще има. Както и глоби за хората, които не го спазват.

- Да, регламент за тези нерегламентирани плажове и за къмпингуването там ще има. И ще има съответните санкции за тези, които не го спазват.