Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини ЕС в подкрепа на терористите, предаде Ройтерс.

"Европа трябва да погледне първо собственото си представяне по отношение на бежанците, а после да казва на Турция какво да прави", заяви той в провинция Чанаккале. Президентът бе там на церемонии по повод Деня на мъчениците и годишнината от военноморската победа при Галиполи на Турция срещу съюзниците през Първата световна война.

Анкара ще се вслуша в критиките на Европа за правата, едва когато те бъдат коректни.

В излъчена на живо реч по телевизията Ердоган изтъкна, че Европа танцува по минно поле, като директно или индиректно подкрепя терористични групировки. Това е нечестно и неискрено. Различни терористични групировки в Турция са се обединили срещу страната.

Ердоган призова ЕС да спре да подкрепя кюрдите и да обяви за терористична Кюрдската работническа партия (ПКК).

„Няма причина взривената бомба в Анкара да не избухне в Брюксел. Вие се грижите за змията, която всеки момент може да ви ухапе. Запомнете от нас - когато бомбата избухне във вашите градове, ще бъде прекалено късно”, предупреди турският президент.

Той имаше предвид последния атентат в Анкара. Той стана на 13 март и при него загинаха 37 души. Отговорност за него поеха отцепилите се от ПКК Ястреби за свобода на Кюрдистан (ТАК).

Ердоган нападна ЕС в деня, в който съюзът провежда в Брюксел срещата си с Турция. Европейските лидери се опитват да убедят Анкара да помогне за прекратяване на миграционния поток към Европа в замяна на финансови и политически отстъпки.

Той разкритикува и белгийското правителство, че е позволило на привърженици на ПКК да разпънат шатри преди срещата в близост до сградата на Съвета на ЕС.