Петролът поскъпна над $42 за барел (159 л), достигайки до най-високи стойности от началото на 2016 г., съобщи Ройтерс. Причината за повишението на цената е свързана с очаквания за замразяване на добива в основни производители, повишено търсене поради наближаващия летен сезон и поевтиняването на долара.

Петролът сорт Брент вдигна цената си със 77 цента до $42,31 a американският добави 84 цента до $41,04.

Цените на енергийната суровина се повишиха с повече от 50% от 12-годишните си "дъна" през декември м.г., след като Организацията на страните-износителки на петрол и Русия започнаха да оглаясват планове за задържане на нивата на добив на януарските равнища.

Много анализатори смятат, че петролът ще продължи да поскъпва.

Напускаме сезона на слабо търсене и навлизаме в период на засилено търсене заради летния сезон, казва Оливие Жакол, пазарен анализатор от Petromatrix  в Цуг, Швейцария.

Според него брентът ще стабилизира цената си около $45.

Петролните запаси в САЩ се увеличиха с 1,3 млн. барела през седмицата, приключваща на 11 март, до рекордните 523,2 млн. барела, но повишението беше по-малко от очакваните от анализаторите 3,4 млн. барела.

От началото на март индексът, който следи стойността на долара спрямо другите основни валути, се е понижил с 3,2%, а петролът е поскъпнал със 17,5%, което е най-високият ръст на месечна база от миналия април насам.

На 17 април в катарската столица Доха ще се проведе поредната среща между ОПЕК и други производители на петрол, начело с Русия, за да се договори първата през последните 15 години глобална сделка за ограничаване на петролния добив.