Нова мярка за затягане на дисциплината е измислило ръководството на Народното събрание, разказаха депутати пред Клуб Z. С цел да се осигури по-масово присъствие на народните представители в залата в пленарните дни от сряда до петък, председателката на парламента Цецка Цачева е ограничила още повече ползването на служебните автомобили.

Редовните заседания на законодателния орган се провеждат всяка сряда, четвъртък и петък от 9 до 14 ч. Цачева е разпоредила преди около месец в тези дни и часове колите на Народното събрание да нямат право да возят депутати из града.

Мярката предполага народните представители да са по-често в залата, освен ако няма планирана командировка или друго събитие, което "извинява" отсъствието от залата и допуска ползване на служебен транспорт.

Органичението важи както за колите, които са на разположение на редовите депутати, така и за председателите на парламентарните групи и комисии. По правилник те имат постоянно на разположение служебен автомобил с шофьор заради представителната си дейност.

Идеята е най-вече в петък пленарната зала да не е полупразна, както се случва всяка седмица. Тогава повечето избраници от провинцията пътуват и гледат да се измъкнат преди края на заседанието, обясниха избраници.

Служебните автомобили на Народното събрание засега ще останат и без нови летни и зимни гуми, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Преди ден главният секретар на институцията Иван Славчов е обявил, че няма да се сключи договор за доставка на консумативите за колите, въпреки че е проведен търг, а според документацията има избрана фирма за изпълнител с максимална оценка и без никакви възражения. В съобщението на Славчов не е посочен мотив за отказ от търга.