Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че най-важното за социалистите е те да бъдат основната политическа сила и първа политическа сила в перспектива. Пред БНТ Миков припомни, че партии като ГЕРБ през последните 25 години са се появявали и изчезвали, но БСП е оставала.

"За бъдещето на БСП е най-важно тя да бъде основната политическа сила в България и първа политическа сила в перспектива. Такива партии като ГЕРБ през последните 25 години са минавали през политическото пространство. И СДС беше таква партия и НДСВ беше такава партия, нищо не остана след това от тях", заяви Миков.

Според него онези, които искат общо управление между ГЕРБ и БСП "искат да размият границите между лявото и дясното" и "искат господството на едрите бизнес играчи".

"В този парламент не виждам възможност ние да участваме по какъвто и да е начин във властта, въпреки захарчетата, въпреки изкушенията на властта", заяви Миков.

Той каза, че подкрепя идеята за единна лява кандидатура на президентските избори, но към този момент това няма как да стане заедно с АБВ.

"Не виждам възможност на този етап с АБВ. АБВ е част от дясната политика, участва в дясната политика, трудно може да има заявка да бъде в левицата, прокарва десни реформи. АБВ тепърва трябва да се доказва като лява партия. Първото, което трябва да направят. е да излязат от дясното управление", заяви Миков.

Според него БСП се наложи като единствената истинска опозиция по редица оциални закони и "сбъркани политики, т.нар. реформи".

"Смятам, че има сериозно напрежение в уравляващата конструкция. От това не искаме да печелим. Можем да спечелим ако се смени политиката, курса на управление на страната, който я води към все по-голяма безпътица - демографска катастрофа, здравеопазване, икономическа политика", каза Миков.

Миков смята, че последните действия на премиера Бойко Борисов са затвърдили убеждението, че в България обществена поръчка се печели единствено с неговата воля.

"Не искам да бъдем алтернатива на Борисов, а на това дясно управление, което съсипва България", каза Миков.

Битката в управляващото мнозинство за овладяване на позиции в съдебната власт едва ли можела да бъде наречена съдебна реформа.

"Искрено са разсмях от последните думи на г-н Миков, защото по тях може да се роди най-новият виц".

Това каза депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който бе гост в студиото след лидера на БСП. Така той коментира думите на Миков, че ГЕРБ е временна партия, подобно на други преди нея.

Красимир Велчев.

"Това, което ми прави впечатление е, че може би е характерно изобщо за политиците – да страдат от тази политическа шизофрения. И то след като напуснат властта и из един път забравят какво са правили, как са го правили. И започват техните грешки, или това, което те са правили да го приписват на другите. Не мога да разбера защо човек от такова ниво в политиката казва, че Борисов определял обществените поръчки и Борисов ги развалял? Това нещо не мога да го разбера. Те при тях така ли са го правили? Знам, че при Станишев ДПС определяха много от нещата как да се случват в държавата. Но сега директно да се пренася това върху ГЕРБ и върху Борисов мисля, че не е коректно. Защото никога министър председателят не е определял кой ще спечели”, каза още Велчев.