Депутатът от ДПС Делян Пеевски се отказа да придобива активите на фалиралия врачански торов завод, става ясно от негово съобщение до медиите.

Нещо повече, Пеевски твърди, че се отказва занапред да участва в бизнес проекти в България. 

"През м. януари 2016 г. дружеството „НСН Инвестмънт“ ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко“ – Враца. Намерението ми бе дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в град Враца", припомня Пеевски.

Същевременно необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно, както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко“ – Враца", съобщава депутатът-бизнесмен.

Считам за недопустимо в държава членка на Европейския съюз чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнеса, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им. Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постичнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”, обяснява депутатът.

„Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на „Химко” – Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най – бедните в страната”, заключава народният представител.

Миналата седмица Пеевски прехвърли и дела си от 5% в "Булгартабак холдинг".

КАЗА ЛИ ПЕЕВСКИ СБОГОМ НА БУЛГАРТАБАК?

Около процедурата за продажба на "Химко" през януари гръмна скандал, след като представящият се за американски инвеститор Ян Аронов обяви пред интернет телевизията BiT, че му е бил искан подкуп от €500 000, за да получи активите на предприятието.

Прокуратурата започна разследване по неговите твърдения, но досега не са огласявани резултати.

ЕТО ГО ЧОВЕКА, КОЙТО НЕ МОЖА ДА КУПИ ХИМКО

На проведен от синдика на "Химко" търг на 20 януари "НСН Инвестмънт" спечели "Химко" с оферта за 11,7 млн. лв., като имаше срок до 20 март да внесе парите.

ПЕЕВСКИ ВЗЕ И ХИМКО-ВРАЦА