Окръжният съд в Монтана е осъдил на по четири години и шест месеца "лишаване от свобода" бившия кмет на Видин Румен Видов и общинския съветник Милена Миланова, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Съдът е признал Видов за виновен в това, че от 26 ноември 2010 г. до 2 ноември 2011 г., в качеството си на кмет на община Видин, в съучастие с Милена Миланова, е присвоил 103 820 лв. от бюджета на община Видин.

В периода от 2002 до 2007 г. той е общински съветник във Видин от НДСВ. Избран е за кмет от ГЕРБ през 2007 г.  (до 2011 г.)  Миланова бе общинска съветничка от "ДПС-Евророма" и впоследствие премина към групата на ГЕРБ.

Наложеното от съда наказание трябва да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от закрит тип. Уважен е и гражданският иск в размер на 103 820 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

На община Видин не ѝ върви много на кметове. След Видов беше избран Герго Гергов от БСП, чието управление също беше съпътствано от корупционни скандали. През 2014 г. той даже беше отстранен за известно време от кметския пост. 

Гергов бе задържан в края на юли 2014 г. при специализирана акция на ДАНС. Ден след това бе освободен след парична гаранция в размер на 30 хил. лв. Той бе обвинен в умишлено неизпълнение и нарушение на служебните си задължения по ЗОП във връзка с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на Видин. През 2015 г. Гергов се яви на изборите за кмет, но не беше избран.