Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Най-мрачните подозрения на Хилъри Клинтън за скандала с нейната електронна поща, известен като „Имейлгейт“, може да се сбъднат и да провалят амбициите й да стане президент на САЩ. Демократи и републиканци спорят дали да направят публично достояние показанията на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс и други висши фигури, свързани със случая. Градусът на напрежение се покачи след заявлението на Петреъс по телевизията „Фокс“, че г-жа Клинтън не е над закона и ако има основание, ще й бъде повдигнато обвинение. Генералът е точен стрелец и не би си хабил куршумите без нужда. Думите му дадоха достатъчно информация за разсъждение, че ходът на следствието е близо до момента на истината, която може да сервира кошмарен сюрприз не само на Хилъри, но и на Демократическата партия.

Въпреки, че в гръмките си речи пред поддръжници г-жа Клинтън представя проблема като фалшива тревога, над предизборната й кампания надвисват буреносни облаци. Те са свързани с безкрайния списък от нови и нови разкрития, че Хилъри серизно е пренебрегнала законите за националната сигурност на САЩ.

Ако ФБР, опирайки се на Закона срещу шпионажа, повдигне обвинение срещу бившата първа дама и топдипломат на САЩ или срещу някой от най-близките й подчинени, прокуратурата ще бъде принудена да преследва виновните, писа в „Обзървър“ опитният журналист Джон Шиндлър.

Хилъри Клинтън не изглеждаше много сигурна, когато на въпрос по време на телевизионен дебат дали това може да стане, се опита да изглежда категорична: „Това няма да се случи“. След това тя напълно игнорира въпроса, което роди спекулации, че щабът й може би опитва задкулисен пазарлък с Белия дом, който да я предпази от евентуално съдебно преследване докато Барак Обама е още в Овалния кабинет.

Шиндлър лансира хипотезата, че болезненият стремеж на Хилъри да спечели президентското кресло е именно опит да избяга от гнева на американската Темида. Но дори съдебното министерство да откаже да последва препоръките на ФБР, Вашингтон може да бъде залят от лавина разкрития в пресата, които да направят републиканския скандал „Уотъргейт“ да изглежда като лековат водевил.

Контраразузнаването ще бъде разсърдено, шефът му Джеймс Коми може да подаде оставка, което със сигурност ще доведе до истинско политическо цунами. Жадната за горещи теми преса ще гарнира всичко с вече известни пикантерии за мръсното бельо на семейство Клинтън и ще се получи гърмяща смес, която ще превърне на пух и прах президентските амбиции на Хилъри.

Към артилерията на ФБР се прибавя тежкият калибър на Агенцията за национална сигурност (АНС), която гледа под микроскоп документите, предоставени от държавния департамент.

„Какво е това, което тя не е искала да сложи на държавните сървъри, където хората по сигурността ще го видят?", питат експерти от неправителствената организация „Джудишъл уоч“.

Според книжата от дипломатическото ведомство става ясно, че г-жа Клинтън е имала сблъсък с АНС, която се е опитала да озапти нейният темперамент като шеф на „Мъгливото дъно„, както пресата от много години нарича Държавния департамент.

Първият инцидент бил докладван още с влизането й в офиса на държавни секретар през 2009 г. Хилъри упорито настоявала да използва личния си телефон „Блекбери“, което е в противоречие със строгите правила за ведомство със секретни секции. Тези правила са в сила в много държавни канцеларии във Вашингтон. Те ги предпазват от проникване на хора без допуск до поверителна информация, а така също от компютърни атаки отвън. По тази причина в Държавния департамент не се допускат никакви лични мобилни телефони и други персонални електронни устройства. Всички тези джаджи биват оставяни за съхранение при охраната.

Хилъри и вътрешният й кръг не могли да се примирят със строгите правила. През 2009 г., само месец след като влязла в кабинета на държавния секретар на САЩ, те започнали да нарушават ограниченията. Продължавали да носят личните блекберита навсякъде с тях, използвайки ги за служебни телефони и електронна поща. Документи на дипломатическото ведомство сочат, че Хилъри Клинтън официално е поискала от АНС да й осигури криптирано служебно „Блекбери“, същото като това, което било предоставено от агенцията на Барак Обама. Загадка остават причините, заради които шефовете на шпионското ведомство отказват на третия човек в държавата да му осигурят кодиран телефон. Официално оправданието на разузнавателните шефове е, че устройството е много скъпо и е необходимо време, за да бъде изработено. Освен това те посочват, че Хилъри трябва да обясни защо се нуждае от телефон като този на главнокомандващия въоръжените сили на САЩ.

Недоверието между АНС и г-жа Клинтън обаче датира от времето, когато тя се бореше срещу Обама за президентската номинация на демократическата партия през 2008 г. Тогава тя бе отворила предизборната си каса за дарения без оглед на политическите правила. Известно е, че тя е получила милиони долари от представители на Саудитска Арабия и другите петролни шейхства в Персийския залив. Съществува предположение, че Хилъри Клинтън е влязла в полезрението на агенцията дори по-рано, когато бе първа дама на САЩ. Тогава тя бе уличена в множество контакти с представители на китайски военни компании, които след това станаха донори за преизбирането на Бил Клинтън за втори президентски мандат. Като отплата господарят на Белия дом тайно благослови продажбата на Китай на технологии за космически спътници, за което републиканските му противници го обвиниха, че е навредило на националната сигурност на САЩ.

Така или иначе топдипломатът на най-могъщата държава в света продължавал да използва личния си компютър и телефон за поверителни разговори и електронна поща. Бивш служител на АНС определя поведението на г-жа Клинтън така:

„Това бе типичната история на примадоната и Бил Клинтън. Правилата са за другите хора, но не и за тях“.

От документи на Държавни департамент, датиращи от 8 юни 2011 г., става известно, че Хилъри използва открита електронна поща, за да изпрати до нейния доверен журналист и сътрудник информация за събитията в Судан. В нея се съдържат детайлни подробности за подготвян военен преврат в тази страна. Информацията е била осигурена от разузнаването на САЩ. Пресата разкрива, че е скандално противоречива фигура като Блументал да бъде допусната толкова вътре в нещата на Държавния департамент. Репортери иронично описват Блументал, който е бивш сътрудник на Бил Клинтън, като „шеф на частното разузнаване на г-жа Клинтън“. АНС естествено засича обмена на данни между кабинета на шефа на дипломацията и журналиста, защото информацията е взета от доклади на агенцията, които са носели гриф „Строго секретно/Специално разузнаване“.

Анонимни източници на АНС допълват, че в ръцете на Блументал попадат цели пасажи от друг секретен документ, който идва от специалната секция „Гама“, в която шпионската служба е съхранявала най-големите си тайни.

Скандалът, който прилича на някой от шпионските романи на Джон льо Каре, включва и други личности. Оказва се, че куриер между Хилъри и Сидни е бившият служител на ЦРУ Тайлър Дръмхелър, който захранвал Блументал с клюки от света на шпионажа. Дръмхелър е можело да се превърне в ценен свидетел на следствието по „Имейлгейт“, ако не беше „удобно починал“ през август 2015 г., малко преди ФБР да започне да души около бившата първа дама, посочва „Обзървър“.

Възникват въпросите: как така никой от сътрудниците на Хилъри Клинтън в Държавния департамент не е забелязал, че електронната поща до Сидни Блументал съдържа буквално прекопирани пасажи от строго секретни разузнавателни доклади?

Защо Държавният департамент реши в сегашния момент да разкрие тази критична информация пред американската публика?

Тези въпроси са задавани от висши служители на Агенцията за национална сигурност и ФБР. Всеки от тях заслужава сериозен анализ. Отговорите им ще определят политическата съдба на Хилъри Клиинтън, а така също кой ще бъде избран за президент на САЩ през ноември.

Има обаче едно предварително предположение, което може би обяснява какво точно ще се случи, след като ФБР връчи заключенията на следователите на Министерството на правосъдието. Големите медии в САЩ се въздържат да публикуват материали като този в британския „Обзървър“. Привърженици на теорията на конспирацията като издателя на интернет портала „Инфоуорс“ Алекс Джоунс предричат, че Белият дом и съдебното ведомство ще сложат доклада за „Имейлгейт“ в дълбок архив, за да предпазят Хилъри Клинтън и Демократическата партия от изборен провал.