Вече е официциално - комисията по етика на ФИФА стартира разследване за начина, по който Германия е спечелила домакинството на световното през 2006 г. Мондиалът бе даден на немците за сметка на Южна Африка, като на финалното гласуване резултата беше 12:11. После РЮА получи финалите през 2010 г. и преди дни ФИФА призна, че домакинството е спечелено с корупция.

Германия ли е наред? Още през миналата година, покрай арестите на висши чиновници от Световната футболна централа, се заговори, че има "нечиста игра" и от страна на Франц Бекенбауер и компания. Кайзера бе шеф на организационния комитет на шампионата.  

Освен Бекенбауер, заподозрени за машинации са бившият президент на германския футболен съюз Волфганг Нирсбах, генералният секретар и директор на турнира Хелмут Сандрок и още неколцина функционери, сред които вицепрезиденти, финансов шеф и т.н. и т.н.

По непотвърдена информация "Мондиал 2006" е на мушката на ФБР, на щатската и швейцарската прокуратура, които разследват и бъдещите световни първенства в Русия и Катар.

През миналата година "Шпигел" написа, че германците са раздали 6,7 милиона евро подкупи преди вота.

А новият шеф на ФИФА Джани Инфантино почна да изпълнява едно от обещанията си - че ще разследва корупцията, прояждала футбола десетилетия наред. Може би няма и друг избор.