"Ще останем единни, обединени и мобилизирани с решимост за действие, за да защитим нашата свобода и нашия начин на живот".

С тези думи се обърна тази вечер към белгийците техният министър-председател Шарл Мишел след заседание на Съвета за национална сигурност.

Страната ще остане в най-високото четвърто ниво на терористична тревога и в сряда, каза той. Властите се стремят да върнат Белгия към нормален живот възможно най-бързо, добави премиерът. Утре стесненият състав на кабинета, включващ най-важните министри ще вземе допълнителни мерки, каза премиерът.

Мишел нарече днешния ден "черен за Белгия". "Свободата беше ударена в сърцето", каза той  на пресконференция.

"Това са животи, които бяха разрушени, хора, които гонеха делата си, може би в безгрижно настроение, на път за работа или за училище и които бяха покосени от най-екстремното варварство", каза Мишел.

"Изправени пред заплахата, ние ще продължим да отговаряме заедно с твърдост, спокойствие и достойнство", заяви в обръщение към народа кралят Филип.

Два самоубийствени взрива на международното летище в Брюксел и един в метрото, близо до Европейската комисия и Съвета на ЕС, убиха поне 34 души и раниха над 200, голяма част тежко,