Изтекла зелена карта за САЩ спаси живота на българката Елена Аспарухова.

Тя е била на летище „Завентем“ в Брюксел, откъдето трябвало да излети за САЩ. И то точно с авиокомпанията "Америкън еърлайнс", пред чието гише избухна една от бомбите вчера.

СЛЕД АТАКИТЕ В БРЮКСЕЛ: 34 УБИТИ И НАД 130 РАНЕНИ (СНИМКИ+ВИДЕО)

Елена Аспарухова

Г-жа Аспарухова е била изпратена да  до друго гише на 20 метра в страни. И точно тогава на мястото, на което тя е била секунди по-рано, е избухнал взрив.

"Щях да пътувам за Филаделфия. Отидох да си отпечатам бордната карта. Но вместо нея получих информационна карта. На нея пишеше, че трябва да повикам служител на компанията, т.е. наземна стюардеса", сподели сънародничката ни пред Клуб Z.

РЕПОРТАЖ ОТ БРЮКСЕЛ НА ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ: "ЯСНО БЕШЕ, ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ ТУК"

Повиканата служителка обяснила на Елена Аспарухова, че й е изтекъл срокът на зелената карта. И че тя трябва да отиде на гише в съседство, където да си обнови документите срещу такса от 15 евро.

На информационната карта е показано, че тя е разпечатана в 7,49 часа местно време (8,49 часа българско). Точно след минута избухва първият взрив на брюкселското летище.

"Жената ме заведе до гишето, намиращо се на 20 метра от това на "Америкън еърлайнс". И се върна. Точно в този миг стана първата експлозия. Вероятно жената не е останала жива, за което много съжалявам. Но спаси моя живот. Видях с очите си взрива, бях съвсем близо. Клекнах под апарата, който трябваше да обработи документите ми. За мен се залепи една служителка на летището. И тогава избухна вторият взрив. Той вече беше оглушителен. Таванът се срути, отгоре започна да тече вода. Беше ад", разказва сънародничката ни.

Елена Аспарухова и укрилата се до нея жена се съвзели след няколко минути и изтичали в близка стаичка. Там на площ 3 на 3 метра се събрали 30 души.

Тази информционна карта спасява живота на Елена Аспарухова. Документът
е отпечатан в 7,49 часа - минута преди първия взрив на брюкселското летище.

Малко по-късно всички излезли извън сградата, но трябвало отново да минат  покрай мястото на взрива край гишето на "Америкън ейърлайнс".

"Беше страшно. Имаше хора, зарити под разрушенията. Отгоре,  над нас, зееше огромна дупка", продължава г-жа Аспарухова, чийто живот минава между България, Белгия и САЩ.

Тя видяла ужасяваща картина на човек, чийто крак бил почти откъснат от бомбата. Друг човек си свалил ризата и стегнал с нея раната.

"20 крачки ме разделиха от смъртта. Ще пътувам въпреки се случилото се. Ако нещо е писано на човек да се случи, то ще стане. И, разбира се, ще пазя цял живот информационната карта, която всъщност ми спаси живота", обобщи Елена Аспарухова.