ПЕТЪР ДИМИТРОВ

И „Манчестър Сити“ е шампион на Англия за сезон 2013/14! „Гражданите“ завършиха първи във Висшата лига в най-драматичния, най-интересния сезон на Острова от много години насам. Може би от създаването на Премиършип през 1992 г.

Ако погледнем статистиката за целия сезон, ще забележим няколко парадокса. Но само на пръв поглед. От четирите клуба, които се бориха за титлата, шампионите оглавяваха класирането най-малко кръгове, а четвъртият - „Арсенал“, най-много, и то почти от началото на надпреварата. Цифрите обаче скриват най-важното. А именно, че „Сити“ бе най-постоянният отбор в хода на целия сезон, не допусна кризи в представянето си, рядко губеше точки в два последователни мача и като цяло отборът на мениджъра Мануел Пелегрини разполага с най-балансирания състав в Англия. На фона на всичко това е напълно логично точно „гражданите“ да ликуват накрая със златните медали. Така и стана, но не и без драма.

Буквално след всеки кръг лидерът в класирането се сменяше. Първите четири в подреждането – „Манчестър Сити“, „Ливърпул“, „Челси“ и „Арсенал“, завършиха сезона само в рамките на седем точки, което е рекорд за Висшата лига. Още от първите кръгове тези четири клуба окупираха върха и постоянно сменяха местата си, а най-интересни, разбира се, бяха дербитата помежду им. Ето още един парадокс, „Челси“ буквално летеше в мачовете срещу отборите от Топ 4 - пет победи и равенство, но в мачовете с останалите тимове момчетата на Жозе Моуриньо направиха немалко издънки и логично не успяха да грабнат титлата.

Стрелецът на "Ливърпул" Луис Суарес показва на децата си "Златната обувка" за голмайстор на Висшата лига 

А тя се печели именно в „малките“ мачове, защото и за тях, и за „големите“ се дават по три точки за победа и по една за равенство. На „Челси“ не стигна сравнително късата резервна скамейка и яловото нападение, но с добри трансфери (което е запазена марка на клуба) през лятото следващия сезон "сините" ще са още по-силни и ще отправят още по-сериозно предизвикателство за титлата.

В България често използваме понятието „морален шампион“. Кой ли не е грабвал "отличието" през годиние?! В Англия този сезон това безспорно трябва да е „Ливърпул“. Отборът, играещ най-красив футбол на Острова, а защо не и в цяла Европа? Освен от галещия окото футбол мачовете на „червените“ постоянно бяха съпътствани от драма. И от много голове и в двете врати. Головата разлика на отбора – 101:50, казва всичко! Говори и за небалансирания състав на мениджъра Брендън Роджърс, но второто място е повече от страхотно постижение за „Ливърпул“, който през есента ще се завърне в Шампионската лига след петгодишно отсъствие.

Сред приятните изненади през сезона са още „Саутхемптън“, „Евертън“, „Стоук” и „Кристъл Палас“. „Светците“ особено впечатлиха със своите изяви, в отбора има много английски национали, които обаче най-вероятно ще бъдат разграбени през лятото. „Карамелите“ пък направиха най-силния си сезон в историята на Премиършип и в един момент бяха вкопчени в битката за четвъртото място, но не им стигнаха силите.

Миналият сезон беляза края на ерата "Манчестър Юнайтед".
Все още не ясна и съдбата клубната легенда Райън Гигс
 

Не можем да подминем и разочарованията през годината. Най-голямото от тях е „Манчестър Юнайтед“ - безспорният хегемон в Англия през последните 20 години. Миналогодишният шампион завърши сезона на незавидното седмо място и за пръв път от четвърт век ще пропусне евротурнирите. Освен това „червените дяволи“ никога в историята на Висшата лига не бяха изпадали извън Топ 3. Още преди края на кампанията ръководството на клуба реши да се раздели с мениджъра Дейвид Мойс и в близките дни се очакват информации кой ще застане на трона на „Олд Трафорд“ от следващия сезон, в който „Юнайтед“ ще има за цел да се върне и на трона. През кампанията 20-кратният шампион на Англия записа мижавите три победи срещу отборите от първата половина в класирането и цели седем загуби у дома. Отпадна рано за купите, а в Шампионската лига бе спрян от „Байерн“ на четвъртфинал.

„Тотнъм“, който похарчи над 100 милиона паунда за трансфери през миналото лято, също изпраща разочароващ сезон. Не че шестото място е лошо за „шпорите“, но от тях се очакваше много повече с оглед на космическите суми, дадени за нови играчи. За статистиката - балансът на „Тотнъм“ срещу отборите от Топ 4 през сезона е 0-1-7. А загубите бяха с резултати като 0:6, 0:5 и т.н.

Феновете на "Арсенал" изпратиха още един неуспешен сезон

Подобни разгромни загуби срещу лидерите претърпя и „Арсенал“, който до средата на сезона бе фаворит за титлата, но след това тотално се срина - именно защото дойдоха мачовете с другите челници. 3:6 от „Ман Сити“, 1:5 от „Ливърпул“ и 0:6 от „Челси“ (все навън) навръх мач номер 1000 за Арсен Венгер начело на клуба, последвани от 0:3 на терена на „Евертън“, който можеше да измести „артилеристите“ от четвъртото място... Все пак „Арсенал“ показа стабилност и за поредна година ще участва в Шампионската лига, макар и през ситото на квалификациите.

Драма не липсваше и на дъното на класирането, където дори повече отбори от четирите, спорещи за титлата, се бореха за своето спасение. По Коледа „Съндърланд“ бе безнадежно на дъното на класирането, но в крайна сметка „черните котки“ завършиха сезона на спокойното 14-о място. Клубът от английския североизток направи невероятен финален спринт на кампанията, като победи „Челси“ и „Ман Юнайтед“ като гост, взе точка от бъдещия шампион „Сити“, надви преките конкуренти за оцеляване. Сходен рейд осъществи и „Кристъл Палас“, който завърши сезона 11-и. Към Чемпиъншип поеха новакът „Кардиф“, „Норич“ и дългодишният участник във Висшата лига „Фулъм“ - бившият клуб на Димитър Бербатов. Неговото преминаване в „Монако“ през зимата може би се оказа фатално за лондончани.

През сезона се затвърди тенденцията от минали години да наблюдаваме нещо като Топ 7 във Висшата лига. Освен традиционното каре вече имаме и седморка от отбори, които са много пред останалите като развитие, успехи и финансови възможности. Съответно това са и първите седем отбора в класирането този сезон. Те бяха същите, само че в различен ред, и през миналия, а през по-миналия единствено „Нюкасъл“ се намърда в елитната група. В годините преди това картината не е по-различна. От сезон на сезон разликата между Топ 7 и останалите отбори става все по-голяма и единствено намесата на крупни инвестиции в по-малък клуб (или сриването на голям) би разместила пластовете в английския футбол.

"Челси" ще разчита на лятна селекция да се върне на върха,
а уелският "Кардиф" пак се върна във второто ниво на английския футбол

На фона на много вълнуващия и оспорван сезон в първенството обаче английските отбори за поредна година се представиха слабо в евротурнирите. Единствено „Челси“ стигна до полуфинал (в Шампионската лига), загубен от „Атлетико“ (Мадрид), а в Лига Европа представителите на Острова тотално разочароваха. Германия диша във врата на Англия за второто място в ранглистата на УЕФА (убедителен лидер там е Испания), а за отборите от Висшата лига предстои ново лято на размисъл защо (изглежда) нещата не се получават само с пари. А предвид политиката на европейската футболна централа да налага строга финансова дисциплина, ключът за Англия очевидно няма да е старата истина, че ако не става с пари, става с много пари.