БЕРЛИН – На магистралата Мюнхен-Залцбург баварската полиция задържа трима косовари, поели от Белгия, съобщи днес говорител на силите на реда в Мюнхен.

Арестите са били извършени вчера преди атентатите в Брюксел.

БРЮКСЕЛ ПОД АТАКА

Сигнал в полицията е подал все още неизвестен мъж. Той е предупредил, че трима потенциални терористи – албанци от Косово, са поели от Белгия към Германия. Подал е сведения за автомобила с цвят сребърен металик, съобщил е марката и дори белгийския регистрационен номер. 

От баварската полиция незабавно са препратили сигнала до националния Център за превенция на тероризма в Берлин. От там са разпоредили незабавни действия за задържането на заподозрените в случай, че те действително бъдат засечени на територията на Германия.

Така вчера призори автомобилът е бил засечен от униформени от Розенхайм, Бавария. Той е пътувал по магистралата Мюнхен – Залцбург. 

Шофьорът незабавно се е подчинил на указанието на униформените да отбие в аварийната лента и да спре.

Установено било, че в колата са пътували двама братя – албанци от Косово, както и трети техен сънародник. Възрастта на тримата е между 36 и 46 години.

При обиск е било установено, че косоварите са пренасяли 10 000 евро, както и строителен план.

Те обяснили, че работели за белгийска строителна фирма. Парите били техни спестявания, с които възнамерявали да купят инструменти и кола.

До този момент полицията не е установила дали тези твърдения са верни или не. Проверка обаче е доказала, че белгийските власти издирват единия от братята. За него имало решение да бъде екстрадиран в Косово, но той е потънал в неизвестност.

В момента триото се намира в предварителен арест в Мюнхен, уточняват от баварските сили на реда. Следствието се води от Баварската криминална служба по подозрение в подготовка на тежко противъдържавно престъпление. Все още няма доказателства за връзка на косоварите с атентаторите от Брюксел.

Днес съд в Мюнхен ще решава за мярката им за неотклонение.